Ciğer otu Hodangiller familyasından olup, boyu yaklaşık 10-50 cm
arasında çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri önceleri kırmızı daha sonra
ise mor ve maviye döner, sapları ve yaprakları sert tüylüdür. Yapraklarının
üzerinde bulunan beyaz lekeler, akciğer görünümün de olduğu için, akciğer
hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Dolayısıyla ismini de buradan
almıştır. Ciğer otu Asya ve
Avrupa’nın ılıman yörelerinde, özellikle Yemen’de yetişmektedir. Özellikle
dere kenarlarında, nemli yerlerde, bahçelerde, duvar diplerinde çok kolay bir
şekilde yetişmektedir. Hem eşeyli, hem de eşeysiz üreme yaptıklarından oldukça
hızla yayılırlar. Oldukça fazla su
depolayabilir. Bitkinin yaprakları ve çiçekleri bitkisel tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ciğer otunun yapısında tanen,
reçine, sabit yağ, değişik mineraller, silik
asit, tanin, allantoin gibi maddeler bulunur. Bitkinin kökleri hariç, toplanan
yaprakları ve kökleri gölgede kurutulur. Kuruduktan sonra mutlaka paketlenmesi
gerekir, açıkta bekletilmesi kalitesini düşürür. Çiçeklerini açtığı Mart
ayından Temmuz ayına kadar toplanabilir.
Ciğer Otunun Faydaları
Yaprakları bitki çiçek açmaya
başladığı zaman toplanır ve kurutulur. Elde edilen çay içilerek ya da haricen
sürülerek, basur ve meme çatlaklarında kullanılır. Ciğer otu kurutularak, toz haline getirilir. Yaraları iyileştirmek
amacıyla kullanılır. İltihaplı yaralar üzerine serpilmek suretiyle tedavi
edilir. Çok ağır olmayan yanık vakalarında da oldukça etkilidir.
Ayrıca kozmetik dalında krem yapımında oldukça fazla
tercih edilir.
Donma tehlikesi yaşamış insanlarda, uzuvlara çayı ile
kompres yapılması faydalıdır.
Boğaz iltihaplarında gargara yapılması dezenfektasyon
sağlar. Balgamı önleme de yardımcıdır.
Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, nezle tedavisinde
kullanılır. Başta verem olmak üzere tüm
nefes yollarında etkilidir.
İdrar söktürücüdür. İshali önler.
Ciğer otu
ayrıca doğal dengenin korunmasına da yardımcı olur. Nemli yerlerde yetiştiği
için, su tutma özelliği sebebiyle ağaç kütükleri çürütür ve nem sebebiyle
kayaların parçalanmasına yardımcı olur.
Bitkisel ürünler
içerisinde, ekonomik değeri olmasa da, şifalı
bitkiler içerisin de kendine yer edinmiş olan ciğer otu hayvanların beslenmesinde dahi önemli bir role
sahiptir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder