Beşparmak
otu çok dallı, kökü kalın, dışı koyu kahverenginde, içi kırmızı olan çok
yıllık bir bitkidir. Saptaki yapraklar kısa, dipte bulunan yapraklar dişlidir.
Çiçekleri uzun saplıdır. Beşparmak otu tarla ve yol kenarında yetişir,
yaprakları parmak şeklindedir ve sarı renkte çiçekler açar. Boyu 50 santim
kadar büyüyebilir. Beşparmak otunun çok fazla türü bulunur. Kalp hastalıkları
için beyaz beşparmak otu, mide ve bağırsak rahatsızlıkları için kaz
beşparmakotu, göz iltihabı için gümüş yapraklı beşparmak otu, yılan
sokmasına, ishal, dizanteri ve basur için sürüngen beşparmak otu
kullanılmaktadır. Beşparmak otunun içerisinde glikozit ve tannik asit
bulunmaktadır.
Beşparmak Otunun Faydaları
·
Vücuda direnç verir,
·
Bademcik, diş ağrısı ve boğaz iltihabını yok
eder,
·
Diş eti rahatsızlıklarını tedavi eder,
·
İshali durdurur,
·
Mide hastalıklarını tedavi eder,
·
Cilt lekelerini yok eder,
·
Cildi nemlendirir,
·
Mayasılı tedavi eder.
Beşparmak
otunun köksapları bitkisel tedavi için kullanılır. İlkbaharda kökler
çıkarıldıktan sonra gölgede kurutulur. Beşparmak
otu kurutulurken herhangi bir madeni eşyayla temasından kaçınılmalıdır. Aksi
takdirde temas edilen yerlerde kararma görülür. Beşparmak otunun içeriğinde,
kinin, elagasidi, tormentol gkikozidi, tanen, eterik yağ, mum, nişasta ve
reçineli maddeler bulunmaktadır. Bitkisel
ürünler arasında beşparmak otu
kanı dindirme özelliği vardır. Aynı zamanda kabız yapar. Mide ülseri, adet hali
kanamaları ve verem kanamalarını dengeler. Halk arasında baş ağrısı, sıtma,
dizanteri, kan işeme ve angina pektoris hastalıklarında kullanılmaktadır.
Beşparmak otu 1/10 oranında zeytinayağında 20 gün kadar bekletildiğinde elde
edilen yağ derideki çatlaklar için kullanılmaktadır. Bu yağ aynı zamanda
yaraların hızlı iyileşmesine de yardımcı olmaktadır. Boğaz ve bademcik iltihabı
için gargara şeklinde kullanılır. Bu gargara ayrıca diş etlerini güçlendirirken
bir yandan da diş etlerinde var olan iltihabı temizler. Diş ağrıları için
beşparmak otu kökü çiğnenir. Beşparmak
otu çayı ishali keser. Bu ottan elde edilen losyon cildi güzelleştirir. Beşparmak otu ve nane çay olarak
demlenip balla tatlandırılıp içildiğinde gaz söktürür. Beşparmak otu içerisinde bulunan tormentil antibakteriyeldir. Bu
nedenle papatya ile birlikte demlenip gargara yapılır ya da içilirse boğaz
iltihabını tedavi eder. Şifalı bitkiler arasında beşparmak otu az suda
demlenip losyonu ile basurlu bölge pansuman yapıldığında tedavi eder. Cilt
yaralarında lapa yapılarak yara olan bölgeye sarılır. Dalak şişmesine karşı ise
beş parmak otu lapası dalak üzerine konup bağlanır. Beşparmak otunda tanen
miktarı fazla olduğundan çok fazla tüketilmesi önerilmemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder