Şifalı bitkilerin en çok
bilineni bergamot aslında turunçgillere
benzerliği ile bilinir. Ağacı limon ve portakal ağaçlarına benzetilen bergamot meyvesi daha çok küçük bir
armuda benzetilir. Bazı türlerinde ise meyvesi armuda değil portakala benzer. Bergamot meyvesinin dış kabuğu
genellikle portakal gibi turuncu renktedir. İç kısmı ise limon gibi bölmelere
ayrılmıştır ve son derece ekşi bir tada sahiptir. Bergamot meyvesi yüzyıllardır bitkisel
tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Anavatanı Hindistan olarak bilinse de Akdeniz
bölgesinde yaygın olarak bergamot ağacı
yetiştiriliyor. Ağacın açan çiçekleri limon çiçekleri ile benzerlik gösterir.
Çiçekler beyaz renktedir ve genellikle bulunduğu ortama çok hoş bir koku
bırakır. Bergamot meyvesi koku
sanayisinde de kullanılmaktadır. Kabuklarının işlenmesi ile çıkarılan bergamot yağı parfüm sanayisinde önemli
bir yer edinmiştir. Eski yıllardan beri vücut esanslarında kullanılmakta ve
günümüzde en güzel parfümlerin içeriğini oluşturmaktadır. Bergamot kabukları
reçel olarak da hazırlanmaktadır. Tıpkı turunç meyvesinde olduğu gibi kabukları
soyulup rulo haline getirilen meyvelerin reçeli de son drece lezzetli ve farklı
olmaktadır. Şifalı oldukları ve hoş bir kokuya sahip oldukları için yaprakları
da çay olarak tüketilmektedir. Ayrıca kabukları kurutularak bergamot çayı hazırlanıyor. Pek çok
hastalığa iyi gelen bergamot çayı bildiğimiz siyah çayın içine de karıştırılarak
tüketilebiliyor. Günümüzde pek çok çay markası bergamot kabuklarını kullanarak
earl grey adı verilen çayları üretiyor. Kabuklar çaya hem farklı ve hoş bir
aroma katıyor hem de rengini kırmızılaştırıyor.
Bergamot Faydaları
·
Kendine özgü yoğun bir aroması olduğu için
ilaçların ve çayların hoş koku almasına katkı sağlar,
·
Rahatlatıcı etkisi ile depresyon hastalarında
iyi gelir,
·
Baş ağrısı giderir,
·
Öksürüğü azaltır,
·
Grip ve nezleyi iyileştirir,
·
Mide ağrısı, şişkinlik ve mide bulantılarını yok
eder,
·
Ateş düşürücüdür,
·
İdrar ve ödem söktürücüdür.
Bergamot şifalı bitkiler kategorisinde yer aldığı için çok fazla miktarlarda
tüketmemeye dikkat etmek gerekir. Her ne kadar bilinen çok sık rastlanan yan
etkileri görülmese de çok aşırı alındığında rahim kasılmalarına sebep olduğu
bilinmekte ve adet düzensizlikleri meydana getirdiği düşünülmektedir. Bu
etkileri yüzünden bebek bekleyen hanımları dikkatli tüketmesi gereken bir bitki
türüdür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder