Yıllardır kuruyemiş amacıyla
tüketilen ceviz faydaları oldukça
fazla olan bir besindir. Ceviz denilince
akla kahverengi kabuklu içinde beyne benzeyen yemiş gelir. Bitkinin insan
beynine benzemesi pek çok kişiye göre tesadüf olsa da insan beynine sağladığı
faydalar bunun bir tesadüf olmadığını kanıtlar niteliktedir. Ceviz son derece sağlıklı ve doktorların
her gün tüketilmesi gerekli gıdalar arasında saydığı bir besindir. İçinde bol
miktarda omega 3 bulunur. Bu omega 3
vücut için gereklidir. Doktorların her insanın mutlaka günde 2-3 adet ceviz tüketmelerini tavsiye etmektedir. Bu
miktar günlük alınması gereken omega 3
için yeterli miktar olarak sayılmaktadır. Ceviz
son derece yağlı bir yemiştir. Aşırı tüketilmesi ciddi zararlar doğurmasa da
her gün abartıya kaçılarak tüketilmesi vücudun yağ biriktirmesine sebep
olacaktır. İçinde bulunan ceviz yağı
vücut için faydaları olsa da aşırısı her zaman sağlıksız bir vücut oluşumuna
sebep olmaktadır.
Cevizin aslında tüm ürünleri kullanılabilir.
Ceviz ağacı oldukça uzayan büyük
yapraklı bir ağaçtır. Pek çok iklimde rahatça yetiştirilebilmektedir. Ancak kış
gelince ağaç yapraklarını döker baharla birlikte yapraklar tomurcuklanmaya
başlar. Yaprakları ile beraber meyvelerde kendini göstermeye başlar. Ceviz meyvesine dışarıdan bakıldığında
yeşil renkte bir tabaka ile örtülmüş olduğu görülebilir. Bu tabaka içinde kahve
renkli meyve yer alır ve ceviz olgunlaştıktan sonra bu yeşil tabaka cevizden
kolayca ayrılabilir. Ceviz meyvesinin dış yeşil kabuğu boya olarak
kullanılabilmektedir. Bilhassa besleyici özelliği sayesinde kadınlar ceviz
kabuklarını ezerek saçlarına sürmektedirler.
Cevizin Faydaları
·
Kan basıncını normal
seviyelerde tutar ve kalp rahatsızlıklarında iyileştirici etkiye sahiptir,
·
Antioksidan etkilidir ve vücut için son derece faydalıdır,
·
İçeriğindeki özel maddeler
sayesinde çocuklarda beyin gelişimini destekler,
·
Pek çok türde kanserin
oluşmasını engeller,
·
Yüksek kolesterolü düşürür
ve normal seviyelerde kalmasını sağlar,
·
İçinde bulunan bir madde
sayesinde damar içi pıhtılaşmayı önler bir nevi kan sulandırıcı etki gösterir,
·
Damar çatlamalarına engel
olur,
·
E vitamini açısından zengindir bu sayede cildi güzelleştirir,
·
İçeriğinde bol miktarda folik asit bulunur bu özelliği ile
hamile bayanların ilk aylarında tüketilmesi tavsiye edilir. Anne karnındaki
bebeğin beyin gelişimine fayda sağlar.
Bitkisel tedavi amacıyla kullanılmıyor olsa da ceviz şifalı bitkiler kategorisinde
sayılmaktadır ve her gün düzenli olarak tüketilmesi her yaşta insan için
iyileştirici etki gösterir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder