Bağırsaklarda
düzensizlik, hazımsızlık, şişkinlik, bağırsak gazı gibi
handikaplar hastalık gibi algılanmasa da aslında son derece önemli bir konudur.
Hazımsızlık, insanın günlük hayatını
etkileyen, can sıkıcı bir sorundur. Eğer bu handikaplar hakkında doğal
yöntemlere başvurmak istiyorsanız başvurabileceğiniz muhtelif faydalı, kıymetli
besinler mevcuttur. Bunun en başında lifli gıdalar gelmektedir. Bakliyat ağırlıklı
beslenmeli, lifli meyvelere ağırlık vermelidir. Kepekli tahıllar ve kuru
meyvelerde bağırsaklara iyi gelen
yiyecekler arasındadır.
Bağırsaklarda
yer edinen, bağırsak mantarı
özellikle vücutta çok fazla şişkinliğe sebep olmaktadır. Bağırsak mantarı taşıyan kişinin bir diğer belirtisi de tatlıya
olan aşırı düşkünlüğüdür. Bağırsaklarda yaşanabilecek enva i çeşit rahatsızlık
mevcuttur. Ancak her biri için doğa bize şifalarını sunmuştur.
Anason çayı, bira mayası,
ardıç, lavanta ve melisa bağırsak gazlarına iyi gelirken, biberiye çayı,
ısırgan, kimyon, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki sağlar.
Nohut ve armut bağırsakları
yumuşatır ve kabızlığa karşı birebirdir.
Bir diğer mucizevi besin de
tarçındır. Tarçın her türlü mide ağrısı ve bulantısına iyi gelirken ayrıca
bağırsaklarıda düzene sokar.
Bir diğer mucizevi besin ise
saleptir. Sıcak tüketilen ve birçok derde deva olan salep, ömzellikle bağırsak
kurtlarından kurtulmada muazzam bir rol oynar. Keza sarımsak ta bağırsak
rahatsızlıklarına karşı vücutta adeta bir koruyucu kalkan vazifesi yapmaktadır.
Bu besinleri düzenli bir
şekilde tüketen biri, önemli, başka bir sağlık sorunu yok ise, bağırsaklarının
düzenli çalışmasını, böylelikle, şişkinlik, hazımsızlık, kramp gibi sorunları
ortadan kaldırmayı sağlayabilir.
Erik, portakal, çilek,
brokoli, lahana adeta bağırsak dostu yiyeceklerdir.
İncir, fıstık, badem, esmer
pirinç, keten tohumu, bağırsak problemi yaşayan kişilerin mutfaklarında
muhakkak olması gereken besinler arasındadır.
Bağırsaklara iyi gelen yiyecekler, bağırsak florasını bozmayan, bağırsakları çalıştıran, düzene sokan
yiyeceklerdir.
Bağırsak
rahatsızlıklarından uzak durabilmenin bir diğer ve önemli yolu bağırsaktaki iyi
bakterileri arttıran besinlere yönelmektir. Probiyotik bakımdan zengin olan süt
ürünleri, bağırsaklardaki iyi bakteriler açısından son derece yararlıdır. En az
probiyotikler kadar bağırsaklara gerekli olan prebiyotikler ise, keten tohumu,
sarımsak, çilek ve bal gibi kıymetli besinlerde mevcuttur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder