08 Kasım 2013

Ayva (Cydonia Oblonga)



Latince adı, Cydonia oblonga olarak bilinen ayva meyvesi, Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişmektedir. Çoğunlukla mayıs ve haziran aylarında pembe veya beyaz renkte çiçek açan ayva ağacı, ortalama bir büyüklüğe sahiptir. Ayva içerisinde yoğun miktarda karbonhidrat, kalsiyum, yağ ve protein bulunmaktadır. Ayrıca A, B2 ve C vitaminleri, demir, fosfor, sodyum ve bakır da içerir.

Genel olarak ayva, limon ayvası ve ekmek ayvası olmak üzere iki farklı çeşidi ile bilinmektedir. Limon ayvası mayhoş ve serttir. Ekmek ayvası ise, daha yumuşak ve tatlıdır.

Vücudumuz için son derece yararlı olan ve şifalı meyveler arasında yer alan ayvanın, yalnızca meyvesi değil, aynı zamanda yaprakları, çiçekleri ve çekirdekleri de oldukça faydalıdır. Çekirdekleri, gölge bir yerde kurutulduktan sonra paketlenir ve birçok hastalığın bitkisel tedavi sürecinde kullanılır.

Ayva meyvesinin bulunmadığı zamanlarda, ayva kurusu, kompostosu, marmeladı veya ayva reçeli de tüketilerek meyvenin doğal şifasından yararlanmak mümkün olmaktadır. Ayvanın içerisindeki şeker oranın düşük olmasından dolayı, şeker hastaları da rahatlıkla tüketebilmektedirler.

Ayvanın Faydaları
·         Kalbe kuvvet verir ve rahatlatır,
·         Kolesterol ve damar sertliğine karşı koruyucu etki göstermektedir,
·         Kanı temizler,
·         Safra akışını artırıcı etkiye sahiptir.
·         Bağırsak gazlarına çok iyi gelir.
·         Hazmı kolaylaştırmasının yanı sıra, mideyi kuvvetlendirir ve iştahı açar.
·         Ayva kusmayı engellemesinin yanı sıra, bağırsak yaralarına, kanamalara da iyi gelmektedir.
·         Özellikle karaciğer tembelliğini gidermekte oldukça etkilidir.
·         Bilhassa gelişimi zayıf ve yetersiz olan çocuklara ayva yedirilmesi oldukça faydalıdır.
·         Aynı zamanda ayvanın susuzluğa da iyi geldiği bilinmektedir.
·         Ayva yapraklarından elde edilen çay içildiği takdirde, sakinleştirici bir etkiye neden olmaktadır. Aynı zamanda bu çay, uykusuzluğa da iyi gelmektedir.
·         Ayva çekirdeğinin anne sütünü artırıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
·         Ağız ve boğaz bölgesindeki yaralar ve iltihaplanmalar için, kabuklu ayva çayı ile gargara yapmak oldukça şifalıdır.
·         Sinir sistemini güçlendirmesinin yanı sıra, vücut yorgunluğuna da oldukça iyi gelmektedir.
·         Ayva yapraklarından elde edilen çay, öksürüğün tedavisinde etkili bir biçimde kullanılmaktadır.
·         Varis rahatsızlıklarında hem tedavi edici, hem de önleyici etkisi vardır.
·         Aynı zamanda ayva çekirdekleri antioksidan özelliğe sahip olduklarından dolayı, cilt için çok faydalıdırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder