22 Kasım 2013

Sedef Hastalığı (Psoriasis)

sedef hastalığı


Sedef hastalığı ,cilt hastalıkları içerisinde en sık görülen, deride, kaşıntı, kızarıklık, pul pul dökülme şeklinde kendini gösteren, zaman zaman tekrarlayan bir hastalıktır. Şiddeti kişiden kişiye farklılık gösteren sedef hastalığı saçlı deride, tırnakta, ayakta, elde, gövde de kısaca vücudun her yerinde görülebilir. Bazen bir nokta veya plakalar halinde gözlenirken bazen de vücudun çeşitli yerlerine yayılarak çok geniş deri bölgelerini etkileyebilir. Sedef hastalığı bir cilt hastalığı olup diğer organların bozuklukları ile ilişkisi yoktur. Tedavisi olan bir hastalıktır ve genç yaşlarda ortaya çıkma ihtimali fazladır. Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.

Sedef hastalığı belirtileri;çocuklarda kırmızı renkli belirtiler görülürken yetişkinlerde kabarıklar genişler ve kabuklanmalar ortaya çıkar. Yaşlılarda ise deri kalınlaşmıştır. Deri üzerinde sınırları belli, pembe renkli plakalar oluşur ve kurudur kazındığı takdirde kanama olur.

Sedef hastalığı nedenleri
·         Stres,
·         Aşırı güneş ışığına maruz kalmak,
·         Hormon ilaçları, kortizon ve tansiyon ilaçları sedefi tetikleyebilir,
·         Yaralanmalar ve travmalar sonucu bağışıklık sisteminin zayıflaması da bu hastalığın oluşumuna neden olur.
·         Kalsiyum azlığı önemli bir faktördür,
·         Ani şoklar ve psikolojik bozukluklar da neden olur,
·         Eklem romatizması ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da bağışıklık sistemini zayıflattığından dolayı sedef hastalığı oluşumuna neden olmakta. Çünkü sedef aslında bağışıklık sistemi hastalığıdır.

Sedef hastalığı tedavisi merhem tedavi, ışık tedavileri, hap ve iğne yoluyla tedavi ve iklim tedavi yollarıyla yapılmaktadır. Merhem tedavileri vücudun tümünü kaplamayan sedef hastalığında kullanılır, ışık tedavileri (fototerapi) mor ötesi ışık sedefin üzerine verilerek etkili olan bir tedavi yöntemidir. Hastaya hangi tedavinin uygulanacağına doktorlar karar verir ve hastanın yaşı, hayat tarzı, hastalığın seyri ve şiddeti dikkate alınır. Çünkü tedavideki asıl amaç; derinin dökülmesinin önüne geçip iltihap oluşumunu azaltmaktır.

Tıbbi tedavi yöntemlerinin yanında bitkisel tedavi ile desteklendiğinde sedef hastalığında çok iyi sonuçlar alındığı kanıtlanmıştır.

Sedef hastalığına iyi gelen bitkiler; yulaf, meyan kökü, keten, papatya, avokado, melekotu, acı kırmızıbiber, semizotu, lavanta, şahtere otu, meryemana dikeni, ısırgan otu, karabaş otu, hatmi çiçeği, funda yaprağı, gökçe otu, çörek otu, rezene, civan perçemidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder