Bamya, ebegümecigiller (malvaceae) familyasına ait olup, sap
uzunluğu 80-100 cm’e kadar ulaşabilen, yaprakları asma yaprağına benzeyen, kuraklığa
dayanıklı, çiçekleri kükürt sarısı olan tek yıllık bir sebze bitkisidir. Meyvesi
piramit şeklinde olup, tohumları oval ve yeşil renktedir.
Meyvelerinde bulunan tüyler
bitkiye zararlılara karşı savunma mekanizması sağlar. Çıplak elle toplanmaması
gerekir aksi takdirde ciltte kaşınma ve kızarıklık gibi etkileri olur. Hasadı
zor olmasına rağmen haftada 2 ya da 3 kez ürün verir.
Bamya yaş ve kuru olarak
tüketebilmekte, tazeyken toplanmalı olgunlaşınca kartlaşmaktadır. Bamya; Amasya bamyası, sultani bamyası,
Bornova bamyası ve Balıkesir bamyası gibi çeşitlere sahiptir. 100 gr bamya günlük magnezyum ihtiyacının üçte
birini karşılarken %10’dan fazla miktarda günlük demir ihtiyacı karşılar.
Bamya yapılış olarak birçok ülkede farklılık gösterse de genel
olarak etli bamya yemeği, bamya
kızartması ve bamya turşusu olarak
tüketilir. Bamya turşusu kaynar
suyla yapıldığı takdirde yeşil rengini muhafaza eder.
Bamyanın Faydaları
·
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
·
Sindirim sistemindeki asidi yok etmesinden
dolayı ülser tedavisinde kullanılır.
·
Çiçekleri kaynatılıp suyu içildiğinde göğsü
rahatlatır ve yumuşatır.
·
Zengin bir mineral kaynağı olan bamya halsizliğe iyi gelir.
·
Lif oranının yüksek olmasından dolayı idrar
söktürücü ve kabızlığı giderici etkisi vardır.
·
Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını
sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur.
·
Katarakt hastalığını önlemede retinayı korumada
etkili rol oynar.
·
Kemik yapısını koruma ve güçlendirmede fayda
sağlar.
·
Düşük kalorili bir sebze olmasından dolayı
zayıflama konusunda yardımcı olur.
·
Stres ve depresyonu azaltıcı etkisi vardır.
·
Soğuk algınlığı, bronşit gibi hastalıkların yanı
sıra zatürreye karşı da koruma sağlar.
·
Kanı temizlemeye etkisi vardır.
·
Bağırsak enfeksiyonlarını geçirmeye, bağırsak
solucanlarını düşürmede etkili rol oynar.
·
Mide içinde çok yararları olan bamya mide
iltihaplarına karşı bolca tüketilmesi gereken sebzelerdendir.
·
Kanda lipit ve kolesterol dengesini
düzenlediğinden dolayı yüksek şeker hastalığı olan hastaların tedavisinde
destekleyici olarak kullanılması tavsiye edilir.
·
İçerdiği mukozaya benzeyen sıvı nedeniyle
tüketilmeyen bamya yemeği vücut için
sayısız faydaları bulunur.
·
İçeriğinde C, K, A vitaminleri, beta karaten, kentin,
lutin gibi antioksidanların yanı sıra kalsiyum, demir, manganez, magnezyum gibi
minareller bulunan bamya sağlık
açısından önemli şifalı sebzeler
arasında yer alır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder