25 Kasım 2013

Bamya (Abelmoschus esculentus)

bamya


Bamya, ebegümecigiller (malvaceae) familyasına ait olup, sap uzunluğu 80-100 cm’e kadar ulaşabilen, yaprakları asma yaprağına benzeyen, kuraklığa dayanıklı, çiçekleri kükürt sarısı olan tek yıllık bir sebze bitkisidir. Meyvesi piramit şeklinde olup, tohumları oval ve yeşil renktedir.

Meyvelerinde bulunan tüyler bitkiye zararlılara karşı savunma mekanizması sağlar. Çıplak elle toplanmaması gerekir aksi takdirde ciltte kaşınma ve kızarıklık gibi etkileri olur. Hasadı zor olmasına rağmen haftada 2 ya da 3 kez ürün verir.

Bamya yaş ve kuru olarak tüketebilmekte, tazeyken toplanmalı olgunlaşınca kartlaşmaktadır. Bamya; Amasya bamyası, sultani bamyası, Bornova bamyası ve Balıkesir bamyası gibi çeşitlere sahiptir. 100 gr bamya günlük magnezyum ihtiyacının üçte birini karşılarken %10’dan fazla miktarda günlük demir ihtiyacı karşılar.

Bamya yapılış olarak birçok ülkede farklılık gösterse de genel olarak etli bamya yemeği, bamya kızartması ve bamya turşusu olarak tüketilir. Bamya turşusu kaynar suyla yapıldığı takdirde yeşil rengini muhafaza eder.

Bamyanın Faydaları
·         Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
·         Sindirim sistemindeki asidi yok etmesinden dolayı ülser tedavisinde kullanılır.
·         Çiçekleri kaynatılıp suyu içildiğinde göğsü rahatlatır ve yumuşatır.
·         Zengin bir mineral kaynağı olan bamya halsizliğe iyi gelir.
·         Lif oranının yüksek olmasından dolayı idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkisi vardır.
·         Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur.
·         Katarakt hastalığını önlemede retinayı korumada etkili rol oynar.
·         Kemik yapısını koruma ve güçlendirmede fayda sağlar.
·         Düşük kalorili bir sebze olmasından dolayı zayıflama konusunda yardımcı olur.
·         Stres ve depresyonu azaltıcı etkisi vardır.
·         Soğuk algınlığı, bronşit gibi hastalıkların yanı sıra zatürreye karşı da koruma sağlar.
·         Kanı temizlemeye etkisi vardır.
·         Bağırsak enfeksiyonlarını geçirmeye, bağırsak solucanlarını düşürmede etkili rol oynar.
·         Mide içinde çok yararları olan bamya mide iltihaplarına karşı bolca tüketilmesi gereken sebzelerdendir.
·         Kanda lipit ve kolesterol dengesini düzenlediğinden dolayı yüksek şeker hastalığı olan hastaların tedavisinde destekleyici olarak kullanılması tavsiye edilir.
·         İçerdiği mukozaya benzeyen sıvı nedeniyle tüketilmeyen bamya yemeği vücut için sayısız faydaları bulunur.
·         İçeriğinde C, K, A vitaminleri, beta karaten, kentin, lutin gibi antioksidanların yanı sıra kalsiyum, demir, manganez, magnezyum gibi minareller bulunan bamya sağlık açısından önemli şifalı sebzeler arasında yer alır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder