15 Kasım 2013

Bakla (Vicia Faba) | Baklanın Faydaları

bakla


Şifalı sebzeler arasında yer alan bakla, baklagillerden olup kazık köklü yıllık bir bitkidir. Kökleri 110 cm derinliğe kadar inen bu bitkinin Latince ismi Vicia Faba olarak bilinmektedir. Bitkinin tüysüz sapı 1 metre kadar uzayabilmektedir. Yan kökleri kuvvetli bir şekilde etrafa yayılarak üzerlerinde yumrular meydana gelir. Çiçekleri yaprak koltuklarından çıkan bakla meyvesi, tohum araları bölmeli ve dolgun bir kapçıktır. Taze iken yeşil olan kapçık olgunlaşınca esmerleşerek sertleşir. Çiçeklerin kendine has ve hoş bir kokusu vardır. Baklanın tazeyken yeşil olan taneleri kuruyunca kahverengiye dönüşmektedir.

Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yetişen bakla, bayrampaşa baklası, sakız baklası, sultani bakla gibi çeşitlerde bulunmaktadır. Akdeniz ve Ege illerinden Antalya ve Aydın taze bakla üretimi önde bulunmasına rağmen Çanakkale ve Balıkesir kuru bakla üretiminde ilk sıraları almaktadır. Taze baklanın pazarlardaki ömrü seracılık sayesinde çok uzun sürmesine rağmen seracılığı saymazsak 1-2 ay ile sınırlı olmaktadır.

Baklagiller familyasına adını veren bakla A, C, B ve B2 vitaminleri içermektedir ve zengin protein ile karbonhidrat içermektedir. Ayrıca demir ve kalsiyum bakımından da çok zengindir. Besleyici olan kuru baklanın 100 gramında karbonhidrat 58 gram, protein 26 gram ve 341 kalori bulunmaktadır.

Çekirdeklerinden bakla yemeği, yapraklarından ise salatası yapılan, şifalı bitkiler arasında yer alan bu bitki insanların kansere yakalanma riskini azaltarak koruyucu unsur olmaktadır.

Baklanın Faydaları
·         Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
·         İdrar yollarını temizlen bakla, böbrekler için faydalıdır böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının düşmesine yardımcı olur.
·         Göğüs ağrılarına ve öksürüğe iyi gelir.
·         Hazmı kolaylaştırır.
·         Kötü kolesterol düzeyini düşürür.
·         İçerdiği lif sayesinde kabızlığı önler.
·         Hemoroid ve kalın bağırsak rahatsızlıklarında faydalı bir özelliği vardır.
·         Romatizma, siyatik dolama ve lumbago gibi şikayetleri hafifletir.
·         Tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılır.

Bakla içerdiği insülin sayesinde kan şekerini düzene soksa da içerdiği nişasta sayesinde kan şekerini yükselttiğinden şeker hastalarının kullanması önerilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder