Şifalı sebzeler arasında yer alan bakla, baklagillerden olup kazık köklü yıllık bir bitkidir. Kökleri
110 cm derinliğe kadar inen bu bitkinin Latince ismi Vicia Faba olarak
bilinmektedir. Bitkinin tüysüz sapı 1 metre kadar uzayabilmektedir. Yan kökleri
kuvvetli bir şekilde etrafa yayılarak üzerlerinde yumrular meydana gelir. Çiçekleri
yaprak koltuklarından çıkan bakla meyvesi, tohum araları bölmeli ve dolgun bir
kapçıktır. Taze iken yeşil olan kapçık olgunlaşınca esmerleşerek sertleşir.
Çiçeklerin kendine has ve hoş bir kokusu vardır. Baklanın tazeyken yeşil olan
taneleri kuruyunca kahverengiye dönüşmektedir.
Türkiye’nin hemen hemen her
yerinde yetişen bakla, bayrampaşa
baklası, sakız baklası, sultani bakla gibi çeşitlerde bulunmaktadır. Akdeniz ve
Ege illerinden Antalya ve Aydın taze bakla üretimi önde bulunmasına rağmen
Çanakkale ve Balıkesir kuru bakla üretiminde ilk sıraları almaktadır. Taze
baklanın pazarlardaki ömrü seracılık sayesinde çok uzun sürmesine rağmen
seracılığı saymazsak 1-2 ay ile sınırlı olmaktadır.
Baklagiller familyasına adını
veren bakla A, C, B ve B2
vitaminleri içermektedir ve zengin protein ile karbonhidrat içermektedir.
Ayrıca demir ve kalsiyum bakımından da çok zengindir. Besleyici olan kuru
baklanın 100 gramında karbonhidrat 58 gram, protein 26 gram ve 341 kalori
bulunmaktadır.
Çekirdeklerinden bakla yemeği, yapraklarından ise
salatası yapılan, şifalı bitkiler
arasında yer alan bu bitki insanların kansere yakalanma riskini azaltarak
koruyucu unsur olmaktadır.
Baklanın Faydaları
·
Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
·
İdrar yollarını temizlen bakla, böbrekler için
faydalıdır böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının düşmesine yardımcı
olur.
·
Göğüs ağrılarına ve öksürüğe iyi gelir.
·
Hazmı kolaylaştırır.
·
Kötü kolesterol düzeyini düşürür.
·
İçerdiği lif sayesinde kabızlığı önler.
·
Hemoroid ve kalın bağırsak rahatsızlıklarında
faydalı bir özelliği vardır.
·
Romatizma, siyatik dolama ve lumbago gibi
şikayetleri hafifletir.
·
Tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında
kullanılır.
Bakla içerdiği insülin sayesinde kan şekerini düzene soksa da
içerdiği nişasta sayesinde kan şekerini yükselttiğinden şeker hastalarının
kullanması önerilmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder