19 Kasım 2013

Sistit Hastalığı

sistit


Sistit, idrar kesesi yani mesanenin iltihaplanması haline tıpta verilen addır. Temel sebebi bir bakteriyel oluşumun idrar kesesini olumsuz etkilemesi olan sistit, tedavisi elzem bir hastalık türüdür. Zira tedavi edilmemesi halinde ilerlemesini sürdürecek ve büyük ihtimalle böbreklere sıçrayarak onlarda da kalıcı hasarlar bırakabilecektir. Bunun yanı sıra boşaltım ve sindirim sistemine de bulaşarak buralara onanmaz zararlar vermesi hiç de zor değildir. Bu sebeplerden ötürü; görmezden gelinecek, nasılsa geçer gibi ifadelerle hafife alınacak bir hastalık olmaktan çok uzak bir görüntü çizmektedir.

Sistit neden olur sorusunun ise aslında basit bir yanıtı vardır. Daha önce de söylediğimiz gibi bu hastalığın temel nedeni bakterilerdir. Ancak vücudun mesane gibi iç kısımlarına kadar böylesine zararlı bakterilerin ilerleyebilmesi çok sık görülen bir durum değildir. Zira bunlar söz konusu kısımlara ulaşsa dahi idrar ile dışarı atılmaya mahkûmdurlar. Ancak kimi zamanlarda mesaneye gelen bakteri sayısında artış yaşanır ve idrar kesesi bunların atımında gerekli oranlara ulaşamaz. Böyle hallerde bakteriler mesanede yer edinerek buranın iltihap kapmasına yol açabilirler. Bu duruma sebep olan birkaç farklı olgudan da söz edilebilir. Örneğin uzun süre idrarın vücutta tutulup atılmaması veya idrar atım yollarının bir sebepten ötürü daralmış hale gelmesi gibi durumlar buna yol açabilir.

Sistit belirtileri de yine birkaç kalem halinde sayılması gereken göstergelerdir. Çünkü bunları bilmek, böylesine tehlikeli bir hastalıktan erken şüphelenerek gerekli tedavilere başlayabilmek açısından çok önemlidir. Bu belirtiler şu şekildedir;
·         Normal zamanlara oranla çok daha yoğun olarak tuvalete gitme isteği,
·         Kasıklarda yoğun ağrı hissedilmesi,
·         İdrardan ağır kokular yayılmaya başlaması,
·         İdrar atımı esnasında acı veren yanma ve sızı hissedilmesi,
·         Vücutta sebepsiz ateş, kusma ve mide bulantısı gibi durumların görülmesi

Sistit, kadınlarda oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Ancak bu durum, erkeklerde görülmeyeceği anlamına gelmez zira bu hastalık çoğu kez cinsiyet gözetmez.

Sistit bitkisel tedavi uygulamalarına olumlu yanıt veren bir hastalık olması dolayısıyla bitkisel ürünler ile tedavisi mümkün bir yapıya sahiptir. Ancak belirtilerinden şüphelenildiği zaman bir doktor tarafından teşhis edilerek hastalığın hangi safhada olduğunun bilinmesi oldukça önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder