Balkabağı, sürünerek yerde yetişen bir bitkidir. Hem meyvesi hem de
kendisi balkabağı olarak adlandırılır ancak halk arasında balkabağı deyiminden direk olarak meyvesi anlaşılmaktadır. Meyve
kısmı genelde büyük boyutlu ve turuncu renktedir. İçerisi bol etli olan bu
büyük meyvenin ortasında çok sayıda tohumu bulunur. Tohumları beyaz renkli
küçük ve yatay görünümdedirler. Bunlar yemiş olarak da tüketildiği için günlük
hayatta kabak çekirdeği olarak
bilinir. Ülkemizde bal kabağı denince ilk akla gelen; bundan yapılan tatlılar
olmaktadır. Bu özelliği itibariyle mutfak için gayet ideal bir meyve olarak
bilinmektedir. Ancak yabancı ülkelerde daha farklı kullanım alanları da
bulunur. Örneğin bazı dini törenlerde süsleme bitkisi olarak kullanıldığına çok
sık rastlanır. Bu yönde kullanımı o kadar yaygındır ki artık bu törenlerin
sembolü haline gelmiştir. Tüm bunların yanı sıra en çok kullanıldığı bir başka
alan da bahçe süslemeleridir. Zira aşırı büyük olmayan bazı türlerinin görünümü
adeta bir oyuncak topu andıracak kadar göz alıcıdır.
Mutfak
gereci veya süsleme aracı olarak kullanımı bu şekilde olmakla beraber, balkabağı ilaç ve sağlık sektöründe
kullanılabilmektedir. Ancak doğal olarak bu yönü pek fazla bilinmez. Yapısal
özellikleri dolayısıyla insan sağlığına pek çok açıdan katkılar
sağlayabilmektedir. Balkabağı, bünyesinde
pek çok minerali, proteini ve vitamini bir arada bulundurmaktadır. Kalsiyum,
fosfor, potasyum ve demir bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Bununla
birlikte çok yüksek miktarda karbonhidrat içermektedir. Ayrıca bol lifli bir
yapısı bulunur. Bu şekilde özelliklerinin getirisi olarak balkabağının faydaları da oldukça fazladır. Söz konusu faydalardan
bir kısmını şu şekilde özetleyebiliriz;
- İnsan vücudundaki yağ oranının düzenlenmesine yardımcı olur,
- Kandaki toksinlerin atılmasını sağlayarak kanın temizlenmesini sağlar,
- Yüksek miktarda lif içerdiğinden ötürü sindirim sistemi için oldukça faydalıdır,
- Erken dönemde alzheimer ile mücadele konusunda vücuda destek olur,
- Yapısında bulunan demir mineralleri sayesinde kan yapıcı özelliktedir,
- Kan yapıcı olması dolayısı ile de kansızlık hastalığının tedavisinde etkili rol oynar,
- Birçok kanser türünün tedavisine katkıda bulunur.
Balkabağı neredeyse her yerde
kolaylıkla bulunulabilecek bir meyvedir. Sayılan birçok özelliğinin getirisi
olarak şifalı bitkiler arasında
adının anılması gayet doğaldır. Bitkiseltedavi alanında da oldukça etkili bir meyve olan balkabağından
faydalanabilmek adına gerek meyvenin kendisinin, gerekse kabak çekirdeği tüketilmesi bile yeterli olabilecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder