Ayvadana otu, kimi yerlerde
pelin otu veya misk otu isimleriyle de bilinen, bileşikgiller ailesinden gelen
bir bitkidir. Asya ve Avrupa’nın neredeyse her yerinde görülebilen bitki,
özellikle ılıman alanlarda daha rahat yetişebilmektedir. Ortalama boyu 70 - 80
cm civarlarında seyreder ancak yetişmesine uygun ortamlar bulduğunda 100 cm
üzerine kadar erişebilmektedir. Tek bir kökten, birçok gövde şeklinde büyüyen
bitkinin alt kısmında bulunan yaprakları ortalama olarak bir el ayası
büyüklüğündedir. Bu büyüklük, bitkinin yukarısına doğru azalma gösterir.
Çiçekleri ise sarı veya kimi zaman kırmızımsı tonlarda kahverengi bir görünüm
taşır. Ayvadana otu çiçekleri
aşağıya dönük şekilde yetişmektedir.
Ayvadana otu için söylenebilecek en
dikkat çekici özellik şifalı bitkiler
arasında yer alıyor olmasıdır. Ciddi anlamda bir ticari değeri bulunmamakla
birlikte bitkisel tedavi için
kullanılabilen özellikler taşıması dolayısıyla bu alanda kullanılmaktadır.
Ayrıca ayvadana otu faydaları
itibariyle de aslında değerli bir bitkidir. Çünkü onun değeri, temelde ona
ihtiyaç duyan kimseler için oldukça fazladır. Hastalığına şifa edeceğini bilen
bir kişi için düşünüldüğünde ticari değerinin pek de akla gelmeyeceği
ortadadır. Söz konusu faydalardan en dikkat çekenler şu şekilde
sıralanabilecektir;
·
Bayanların adet dönemlerinin düzenlenmesine
yardımcı olur,
·
Sindirim sistemini temizleyici olması; bağırsak
kurtlarından kurtulmayı sağlar,
·
Anemi tedavisinde olumlu katkılar yapar,
·
İshal probleminin giderilmesine yardımcı olur,
·
İştah açıcı etkilere sahiptir.
Sayılan
etkilerden faydalanabilmek için ayvadana
çayı tüketilmesi en kolay yollardan biridir. Ayvadana çayı elde etmek için
bitkinin hasat dönemi olan yaz aylarında toplanması gerekmektedir. Şayet
yaprakları toplanırsa gölge bir ortamda kurutularak rutubetten uzak şekilde
saklanması yerinde olacaktır. Ancak köklerinin toplanması biraz daha farklı bir
usule tabidir. Topraktan sökülen köklerin kesinlikle yıkanmaması gerekir. Bunun
yerine kuru bir fırça yardımı ile temizlenerek kurutulmaları daha uygundur.
Elde edilen ayvadana otu kuruları
ise çayı yapılmak suretiyle tüketime hazır hale getirilebilir. Evde kolaylıkla
yapılabilecek olan ayvadana çayı sayesinde yukarıda sayılanlar yanında birçok
rahatsızlığa da iyi gelecek etkiler elde etmeniz mümkündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder