Badem ismi aslında meyvenin yetiştiği ağacın adıdır. Ancak günlük
kullanımda meyvesi badem, ağacı ise badem ağacı olarak anılmaktadır. Badem, özellikle ticari değeri
açısından oldukça önemli bir bitkidir. Bunun temel sebebi, yapısında yüksek yağ
oranı bulundurmasıdır. Bu sebeple badem
yağı elde edebilmek için de kullanılan meyve, bunun yanı sıra güzel bir
tada sahip olmasından dolayı çikolata sanayinde de oldukça önemli bir yere
sahiptir. Tüm bu özellikleri bademin yüksek bir ticari değere sahip olmasını
sağlamaktadır.
Botanik bilimi
sınıflandırmasına göre gülgiller ailesinden, yani bildiğimiz güllere bir
şekilde akraba olan badem, gerek
ağacının yapısı gerekse meyvesinin görünümü olarak oldukça farklı özelliklere
sahiptir. Badem kimi yerlerde 10 m boya kadar ulaşabilen, ilkbaharda adeta
papatyaları andıran çiçekler açan bir ağaçtır. Meyveleri ise yine çoğu kez
başparmak boyunda, sert kabuklu yapıdadır. Bu meyveler henüz yaz başlarında
iken çağla dönemini yaşarlar. Bu dönemde yeşil birer çağla olarak da
tüketilmeye uygun olan badem meyveleri, çağla döneminden sonra tam anlamıyla
badem olana kadar artık yenecek kıvamlarını kaybederler. Çağla döneminden sonra
dış tarafında adeta kadifeyi andıran bir kabuk yapısı, onun altında ise çok
sert bir tabaka gelişir. Yenilen meyve ise bunların en iç kısmında koruma
altında bulunur. Eylül ekim aylarında da bu bademler toplanmaya uygun hale
gelmiş olur.
Badem, tüm bu özellikleriyle oldukça yüksek bir ticari
değere sahip ise de, kullanım alanları sadece yukarıda sayılanlarla sınırlı
değildir. Bademin faydaları insan
sağlığı için oldukça önemli olduğundan, bu meyve de şifalı bitkiler arasında sayılmış ve bitkisel tedavi için kullanılır olmuştur.
Bademin Faydaları
·
Vücudun zinde hissetmesini sağlar,
·
Etkili bir müshil özelliği taşır,
·
Astım, bronşit gibi göğüs hastalıklarına karşı
etkilidir,
·
Boşaltım sisteminde meydana gelen
iltihaplanmaları iyileştirmeye yardımcıdır,
·
Kalp krizi riskini azaltıcı etkisi bulunur,
·
Yağı; saç köklerini geliştirici etkiler taşır,
·
Kandaki şeker oranının normal düzeyde kalmasına
yardımcı olur.
Bu sayılan özelliklerden
yararlanabilmek için badem yağı
kullanmak, bademi yemiş olarak tüketmek birer yol olabileceği gibi, badem
menşeli bitkisel gıda takviyelerinin tüketilmesi de istenilen sonuçlara ulaşılmasını
sağlayabilecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder