Ahududu
(Rubus idaeus)
Ahududu diğer adlarıyla Frambuaz, Ağaç Çileği, Dağ Çileği ve Sultan Böğürtleni olarak bilinmektedir.
Dikenli, çalı şeklindedir. Ahududu ağaçlık bölgelerde genelde ormanlarda
ve kırlarda kendiliğinden yetişmektedir. Ayrıca bahçelerde de dikilerek
yetiştirilir. Frambuaz, dut meyvesi gibi sulu, güzel kokulu ve etlidir.
Frambuaz taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılmaktadır. Genelde
yaz aylarında çiçek açar ve Ağustos ayında meyvesi olgunlaşmaktadır.
Ahududunun içerisinde; reletin, mağnezyum,
fosfor, mangan, demir, bakır asitleri, protein, karbonhidrat, selüloz, limon
asidi, C vitamini, kalsiyum, vitamin P, eterik yağ, provitamin A ve pürinli
maddeler bulunur.
Ahududunun
Faydaları
·
Toksin maddelerin dışarı atılmasını sağlar,
·
Kanı temizleme özelliğine sahiptir,
·
Enerji verir,
·
Yorgunluğu giderir,
·
Ateş düşürücü özelliği vardır,
·
Vereme karşı etkilidir,
·
Kansızlığa iyi gelir,
·
Romatizma rahatsızlıklarını giderir.
·
Yapraklarından elde edilen çay idrar söktürür,
·
Kabızlığa birebirdir,
·
Ahududu suyu böbrek ve safra taşlarını düşürmeye
yardımcı olur,
·
Göz iltihabına yapraklarından elde edilen suyla
yapılan pansuman iyi gelmektedir,
·
Yüksek tansiyonu düşürür,
·
Sakinleştirici özelliği vardır.
Ahududunda bol miktarda A
vitamini bulunur ve bu vitamin insan sağlığı için çok önemlidir. A vitamini
dokularını güçlendirir ve sıkılaşmasını sağlamaktadır. Ayrıca şeker hastalığı
rahatsızlıklarına iyi gelir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.
Ahududu tüketimi bitkisel tedavi için önemlidir. Özellikle şeker
hastaları ve böbrek rahatsızlıkları yaşayanlar her gün ya da haftada en az 3
defa yarım kase kadar Ahududu tüketmeleri faydalıdır. Yüksek şeker insan
vücudunda zamanla damar ve dokuların yıpranmasına neden olur. Ahududu oluşan bu
yıpranmayı durdurur ve onarır.
Birçok meyve ve bitki arasında doğal
tedavi için Ahududu önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle mümkün olduğunca
çok tüketilmelidir. Ahududu çiçekleri ve yapraklarından da yararlanılır.
Çiçekleri kaynatılır ve elde edilen sıvıyla gargara yapıldığında diş eti
iltihabını giderir ve bademcikleri temizler. Göz nezlesi için iyi bu su ile göz
banyosu yapılır. Cilt bakımı için Ahududu püre haline getirilir ve maske yapılırsa
içerisindeki A vitamini cildi besler ve sıkılaştırır. Ayrıca yapraklarından
yapılan çay vücut iltihabını ve ödemi atmada yardımcı olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder