Ayrık otu
yayılıcı köksaplara sahip 40 ila 80 cm uzunluğa ulaşabilen, yassı yapraklı,
yabani ve otsu bir bitki türüdür. Köklerinde yüksek oranda şeker ve potar
vardır, ilkbahar ve sonbahar aylarında toplanıp kurutulur. İçeriğinde bulunan
protein, nişasta, düşük lif oranı ve tatlı tadı nedeni ile hayvanlar için
değerli bir yem bitkisi olarak kabul edilir. Ayrıca antiseptik özelliği nedeni
ile bazı hastalıkları iyileştirmede kullanılmaktadır. Ayrık otu kökleri ile birlikte kurutulur ve sonrasında kaynatılarak
kullanılır.
Ayrık otu
nerelerde yetişir
Yabani bir bitki türü ayrık otu çayır ve meralarda, kumsal otlu yerlerde, avlu ve yol
boylarında, deniz seviyesinden 1500 m kadar yüksek her yerde yetişir.
Tarlalarda, ekili alanlarda ürünlerin aralarında da görülen ayrık otu burada
yetiştirilen sebze ve meyvelerin gelişimini önlediği için sorun olmakta ve
temizlenmektedir.
Ayrık Otunun
Faydaları
İdrar söktürücüdür,
Kanı temizler ve bedendeki toksik maddelerin atılmasını
sağlar,
Böbrek ve mesane taşlarının atılmasına yardımcı olur,
Romatizmal ağrıları hafifletir,
Ateş düşürücü, balgam söktürücü, safra akımını sağlayıcı,
bağırsak kurtlarını düşürücü ve gevşetici özelliğe sahip olarak bedeni
güçlendiren bir toniktir.
Ayrık otu
kaynatılarak içildiğinde;
Mide rahatsızlıklarını geçirir,
Vücudu kuvvetlendirir ve kanı temizler,
İyi bir idrar söktürücü ve idrar arıtıcıdır,
İdrar yolu, mesane ve böbrek rahatsızlıklarını giderir,
İshale iyi gelir,
Böbrek taşı ve kumu döker,
Prostata karşı koruyucudur,
Sarılık hastalığına iyi gelir,
Ateş düşürücü özelliği ile ateşli hastaları rahatlatır,
Nezleyi geçirir,
Romatizma ve gutu azaltır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder