Anason ismine,
bazı bölgelerde pek çok ıtırlı bitkiye genel olarak verilmiş olarak
rastlanılabilir. Anadolu’da özellikle ege yöresinde yetişebilmektedir. Buna ek
olarak, özellikle Antalya, Burdur ve Isparta taraflarında yetiştiriciliği
yapılmaktadır.
Gövdesi
dikçe bir görünüme sahip olan anason,
yaz aylarında beyaz çiçekler açmaktadır. Çiçekleri bitkinin tepesinde açarken,
gövdenin üzerine serilmiş beyaz dantelli bir örtüyü andırır. Çiçeklerinin yanı
sıra, küçük boyutlarda meyveleri de bulunmaktadır. Meyveleri kokuludur. Genellikle
50cm civarı bir boya ulaşan anason,
otsu bir görünüm arz eder. Gövdesi yeşil renkli ve hafif tüylüdür.
Tarihte
ilk kez bir Akdeniz uygarlığı olan Mısır tarafından kullanılan anason, devamında Roma’da da
kullanılmaya ve yetiştirilmeye başlanmıştır. Antik dönemlerde Çin’deki
doktorlarca da bilinmekte anason,
gaz giderici bir bitki olarak kullanılmıştır. Anason, ilk keşfiyle kullanılmaya
başlanmasından beri çeşitli alkollü içkilerin üretiminde de yer almaktadır.
Bitkisel tedavi uygulamaları için
kullanılan şifalı bitkiler arasında
da yer alan anasonun, çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Anasonun faydaları noktasında pek çok
şeyden bahsedilebilir. Özellikle tohumlarının kurutulup kaynatılması suretiyle
elde edilebilen anason çayı birçok
sağlık sorunu için tedavi edici bir etki göstermektedir.
Anasonun Faydaları
·
Midenin rahatlamasına yardımcı olur, bunun
yanında iştah açar,
·
Emzirme dönemindeki annelerin sütünü arttırır,
·
İçeni sakinleştirerek sinirlerinin yatışmasına
yardımcı olur,
·
Sinüzit ve bronşit rahatsızlıklarına karşı iyi
gelir,
·
Hazımsızlık sorununun çözümüne katkı sağlar,
·
Mide şişkinliğini ve bağırsak gazlarından
kaynaklı sorunları giderir,
·
Soğuk alma halinde iyileşme sürecini hızlandırır,
·
Yağlı nitelikteki ciltlerden toksin atımını
kolaylaştırır,
·
Astım rahatsızlıklarını bertaraf etmeye yardımcı
olur,
·
Anasondan elde edilen merhem ve yağ; bit ve uyuz
tedavilerine faydalıdır,
·
Nefes darlığı problemlerinin çözümünde rol
oynar,
·
Adet dönemlerinin düzenlenmesine katkı sağlar.
(Ancak bu dönemde kullanılmaz.)
Anason
çayının elde edilmesinde kullanılacak olan tohumların saklanmasının da önemli
olduğunu söylemeliyiz. Serin ve kuru ortamlarda saklanmaları suretiyle, ışıktan
da korunmaları gerekmektedir. Ezilmeleri halinde, kokularını çok seri bir
şekilde yitirirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder