Avokado, dış kısmı yeşil, içi beyaz olan, özellikle beyaz
yerlerinin yenilebildiği, az çok armuta benzeyen, orta kısmında büyük bir
çekirdeği bulunan sıcak iklim meyvesidir.
Türkiye’de özellikle Akdeniz
bölgesinde yetiştirilir. Avokadoyu yetiştirmek biraz meşakkatli bir iş olmakla
beraber, büyüyüp gelişene dek özenli bir bakıma muhtaçtır. Bu bitkinin
yaprakları yeşil ve gürdür, benzerliği ise portakal ağacından gelir. Toplanmaya
başlandığı zaman avokado sert bir
meyve halini almaya başlar. Bu bitkiyi yiyebilmek için yumuşaması gerekir. Avokado tüketmek için satın
alıyorsanız, en yumuşak olanını tercih ediniz. Oda sıcaklığında bekletmeniz
meyvenin olgunlaşması için gereklidir. Meyveye yumuşaklık kazandırmak
istiyorsanız, meyveyi bir gazete kağıdına sarıp yanına da bir elma koyabilirsiniz.
Buzdolabında bekleterek de meyvenin olgunlaşmasını geciktirebilirsiniz. Bu meyvenin
olgunlaşıp olgunlaşmadığını sertliğinden anlamanız mümkündür. Şayet karpuz
kadar sert ise meyve olgunlaşmamıştır. Olgunlaşmış ise bu meyve, kavun
yumuşaklığında olur. Avokadoyu hafif biraz parmağınızla ezmeye çalıştığınızda, içeriye
doğru esneme gerçekleşiyorsa, bu meyve tam olmuştur. Muzu nasıl soyuyorsanız, bu
meyvenin kabuğunu da öyle soyabilirsiniz. Fazla beklettiğiniz takdirde avokadonun
kabuğunda siyahlanmalar oluşarak çürümeye başlayacaktır. Avokado meyvesi birçok rahatsızlığa iyi geldiği için bitkisel tedavi amacı ile de kullanılmaktadır.
Avokado Faydaları
·
Kabızlığı önlemede etkilidir.
·
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
·
Hızlı bir şekilde yaraların iyileşmesinde rol
oynar.
·
Koruyucu etkisi sayesinde kanserden korur.
·
Derileri iyileştirmede de rol oynar. Derinin
kurumamasını sağlar. Yıpranmış derileri geliştirir ve korur.
·
Yaşlanmayı ağırlaştırır.
·
Kalp ve damar hastalıklarına şifadır.
·
Hücreleri en iyi şekilde korumaya yardımcı olur.
Göz altı morluklarını gideren, kasları
gevşeten, selülitlerin yok olmasına neden olan, hele ki cilt bakımında
kullanılan ve avokadonun işlenmesiyle elde edilen avokado yağı, tok karnına günde 2 kere, yarım çay bardağı su ile birlikte iki damla içilir.
Cilt bakımında kullanılmak istenirse, cilde sürülmesi gerekecektir. Bitkisel ürünler içerisinde yer alan avokado çayı ise zayıflamak isteyenler
için idealdir. Bu çay, böbrek taşını düşürmede, kanda bulunan kolesterolün
yükselmesini önlemeye, mide ülserine ve gastrite iyi gelmesine yardımcı olur.
Tabi ki de bu çayın yararı olduğu gibi fazla alındığı zaman, zararlı bir duruma
da dönüşebilir. Bundan dolayı günlük olarak bir yahut da iki fincan tüketmek gerekir.
Bilhassa güzel bir cilde kavuşmak ve zayıflamak isteyen bayanlar, bu çayı
düzenli bir şekilde tüketmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder