Acı bakla, yahudi baklası, romen bezelyesi, temriye, şam baklası, gavur
baklası, kurt baklası, danik ve delice bakla olarak da bilinmektedir. 120
santimetreye kadar uzayabilen bu bitki ülkemizde öncelikle Akdeniz bölgesinde
daha sonra Konya, Antalya ve Bursa illerinde yetişmekte olan otsu bir bitki
türüdür. Tanelerinin acı olması nedeniyle adı da acı bakladır. Acı bakla,
tüylü, yaprakları parçalı, uzun sağlı ve çiçekleri salkımlıdır. Çiçeklerinin
rengi mavi ve beyazdır. Ülkemizde bu bitkinin üç türü yetişmektedir. Genelde
süs bitkisi olarak yetiştirilir, fakat faydaları çoktur. Acı bakla
özellikleri arasında idrar söktürücü etkisinin olması önemlidir.
Acı bakla faydaları
- İdrar söktürücüdür,
- Bağırsak ve dalak yollarını açar,
- Bağırsak kurtlarını düşürür,
- Vücutta biriken fazla tuzun atılmasında faydalıdır,
- Böbrek yollarını temizler,
- İdrar yollarını temizler,
- Albümin miktarının düşmesinde faydalıdır,
- Romatizma ağrılarına faydalıdır,
- Siyatik ve lumbago ağrılarına iyi gelir,
- Basura iyi gelir,
- Vücut lekelerinin giderilmesinde kullanılır,
- Acı bakla suyu sirke ve bal ile karıştırıldığında mide bulantısını giderir,
- Kanı temizler, vücuda kuvvet verir,
- Nefes darlığına faydalıdır,
- Zehirsiz türü kan şekerini düşürür,
- Fazla yenildiğinde meniyi arttırıcı özelliği vardır,
- Gözlerin daha iyi görmesini sağlar,
- Adet kanamalarını arttırır
Bitkisel tedavi için acı
bakla tohumları yendiği takdirde vücut yaralarının hızla iyileşmesi sağlanır.
Ayrıca sıcak suda sirke ve bal karışımı yapılarak yarım çay bardağı içildiği
takdirde de balgam sökücü özelliğinden faydalanılmış olunur. Acı bakla tohumlarından
un elde edilebilir. Bu un kanser yaralarına, cilt lekelerine ve iltihaplı
yaraların iyileşmesine faydalı olmaktadır. Şifalı bitkiler arasında acı
bakla unu yine bal ve sirke ile karıştırılarak şurup haline getirildiği
takdirde bu şurup günde iki öğün içilirse bağırsak solucanlarının düşürülmesine
fayda sağlar.
Acı bakla taneleri sirke ve bal ile kaynatılarak elde edilen suyu
kullanılır. Ayrıca acı bakla unundan elde edilen lapalar vücut yaralarının
iyileşmesinde kullanılmaktadır. Acı bakla tohumları kavrulur ve dövülür. Bu toz
yemekler arasında kullanılabilir. Alkaloit taşıyan türlerini bu şekilde
tüketilmemelidir. Acı bakla tohumları kaynatılmış suda bekletilerek bu su
dahili olarak kullanılır. Acı bakla
bileşenlerinde bulunabilecek olan zehri yok etmek için kaynar suda tohumlar
bekletilir. Kabukları gevşeyen tohumlar soyulur ve bu şekilde tüketilebilir.
Acı baklayı fazla tüketmek kişide baş ağrısına neden olurken mesaneye zarar
verebilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder