09 Kasım 2013

Bağırsaklara İyi Gelen Yiyecekler

bağırsaklara iyi gelen yiyecekler


                Bağırsaklarda düzensizlik, hazımsızlık, şişkinlik, bağırsak gazı gibi handikaplar hastalık gibi algılanmasa da aslında son derece önemli bir konudur. Hazımsızlık, insanın günlük hayatını etkileyen, can sıkıcı bir sorundur. Eğer bu handikaplar hakkında doğal yöntemlere başvurmak istiyorsanız başvurabileceğiniz muhtelif faydalı, kıymetli besinler mevcuttur. Bunun en başında lifli gıdalar gelmektedir. Bakliyat ağırlıklı beslenmeli, lifli meyvelere ağırlık vermelidir. Kepekli tahıllar ve kuru meyvelerde bağırsaklara iyi gelen yiyecekler arasındadır.

                Bağırsaklarda yer edinen, bağırsak mantarı özellikle vücutta çok fazla şişkinliğe sebep olmaktadır. Bağırsak mantarı taşıyan kişinin bir diğer belirtisi de tatlıya olan aşırı düşkünlüğüdür. Bağırsaklarda yaşanabilecek enva i çeşit rahatsızlık mevcuttur. Ancak her biri için doğa bize şifalarını sunmuştur.
Anason çayı, bira mayası, ardıç, lavanta ve melisa bağırsak gazlarına iyi gelirken, biberiye çayı, ısırgan, kimyon, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki sağlar.
Nohut ve armut bağırsakları yumuşatır ve kabızlığa karşı birebirdir.
Bir diğer mucizevi besin de tarçındır. Tarçın her türlü mide ağrısı ve bulantısına iyi gelirken ayrıca bağırsaklarıda düzene sokar.
Bir diğer mucizevi besin ise saleptir. Sıcak tüketilen ve birçok derde deva olan salep, ömzellikle bağırsak kurtlarından kurtulmada muazzam bir rol oynar. Keza sarımsak ta bağırsak rahatsızlıklarına karşı vücutta adeta bir koruyucu kalkan vazifesi yapmaktadır.
Bu besinleri düzenli bir şekilde tüketen biri, önemli, başka bir sağlık sorunu yok ise, bağırsaklarının düzenli çalışmasını, böylelikle, şişkinlik, hazımsızlık, kramp gibi sorunları ortadan kaldırmayı sağlayabilir.
Erik, portakal, çilek, brokoli, lahana adeta bağırsak dostu yiyeceklerdir.
İncir, fıstık, badem, esmer pirinç, keten tohumu, bağırsak problemi yaşayan kişilerin mutfaklarında muhakkak olması gereken besinler arasındadır.

Bağırsaklara iyi gelen yiyecekler, bağırsak florasını bozmayan, bağırsakları çalıştıran, düzene sokan yiyeceklerdir.

                Bağırsak rahatsızlıklarından uzak durabilmenin bir diğer ve önemli yolu bağırsaktaki iyi bakterileri arttıran besinlere yönelmektir. Probiyotik bakımdan zengin olan süt ürünleri, bağırsaklardaki iyi bakteriler açısından son derece yararlıdır. En az probiyotikler kadar bağırsaklara gerekli olan prebiyotikler ise, keten tohumu, sarımsak, çilek ve bal gibi kıymetli besinlerde mevcuttur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder