28 Ocak 2014

Çakşır Otu (Ferula Communis)

çakşırlı macun


Çakşır otu, apiaceae familyasından, kalın ve lifli boyu 2 metreyi bulabilen, sarı renkli şemsiye gibi çiçekleriyle bilinen otsu bir bitkidir. Genellikle kurak iklimlerin bitkisidir. Ülkemizde birçok yörede yabani olarak yetişmektedir. İçeriğinde nişasta, reçine, tanen, alkaloit ve uçucu yağlar gibi bileşenler vardır. Çakşır otunun kökü bitkisel tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Çakşır kökü erkeği ve dişisi bulunan bir yapıdadır. Yaprakları suda haşlanıp salata olarak tüketilmektedir. Bazı yöreler de ise turşusunun yapıldığı biliniyor. Şifalı bitkiler kategorisinde olan çakşır otu, doğada kendiliğinden yetişmektedir. Bilinen hiçbir yan etkisi bulunmayan çakşır otu birçok rahatsızlıkta tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Çakşır Otunun Faydaları
·         Cinsel gücü arttırıcı ve afrodizyak etkili bir bitkidir,
·         Sperm sayısını arttırır,
·         Kas ağrılarının giderilmesinde ve kasların güçlendirilmesinde oldukça fazla kullanılmaktadır.
·         Astım ve bronşit rahatsızlıklarına karşı etkili bir şifa kaynağıdır.
·         Sinirleri yatıştırıcı özelliği ile rahatlatıcıdır.
·         Dolaşım sorunlarının giderilmesine kullanılır.

Çakşır otu kökü oldukça sert olması nedeniyle, öğütülerek kullanılması daha uygundur. Toz haline getirilen kök, yatmadan önce bir kaşık bal ile birlikte tüketilir. Çakşırlı macun olarak temin edilebilen bu ürün cinsel dürtüleri harekete geçirir ve performans arttırıcı etki sağlar.

Çay olarak da tüketimi yapılan çakşır kökü, kaynatmadan, kaynamış suda demleme yaparak, bal ve şeker ile tatlandırılıp içilebilir. Düzenli olarak 3 hafta süreyle kullanımına istinaden gerekli faydayı göreceğiniz şifalı bitkilerden biridir.

Çakşır otu Van yöresinin peyniri olan, otlu peynirin yapımında kullanılmaktadır. Halk arasında doğal viagra olarak tanımlanan şifalı ot, kısırlığın önlenmesinde önemli bir kaynaktır. Çakşır otunun köklerinden, su buharı distilasyonu ile damıtılmış suyu elde edilir. Bu suyu yemeklerden önce içmek oldukça faydalıdır. Hatay yöresinde oldukça fazla yetişen ve kullanılan bu ot, özellikle kısırlık tedavisi için önerilen şifalı bir bitkidir. Çakşır otunun kullanımı ile ilgili, mutlaka bir bitkisel tedavi uzmanından yardım almanızı öneririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder