18 Ekim 2013

Cilt Mantarı

cilt mantarı


                Mantarlar doğada tıpkı virüs ve bakteriler gibi varlıklarını sürdüren mikroorganizmalardır. Her ne kadar temel yaşam alanları doğa olsa da çeşitli yollarla insan vücuduna da bulaşabilmektedirler. Uygun koşulları bulabilmeleri halinde insan vücudunda yer edinerek bu bölgelerde mantar enfeksiyonu lezyonlarına yol açabilmekte, mantar hastalığı sebebi olabilmektedirler. Doğada özellikle nemli yerlerde yetişebilme alanı buldukları için insan vücudunda da buna uygun alanlarda yer edinirler. Vücudun pek çok bölgesinde ortaya çıkabilen bu parazit yapılar oluştukları bölge uyarınca isimlendirilmektedir. Örneğin ciltte meydana gelenlerine cilt mantarı adı verilirken, bağırsak ortamında yer edinenleri bağırsak mantarı olarak anılır.

                En sık görülen cilt mantarı tipinde halka şeklinde ve orta kısımdan çevresine doğru yayılma görünümüne sahip mantarlar oluşur. Bu halkanın çevresel kenarları kabarık yer yer su toplamış olarak belirir. En sık görülen türü bu olmakla beraber yaklaşık elli farklı vücut veya bir başka deyişle cilt mantarı tipi olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında hayvanlarla uğraşan kimselerde çıkanlar, kozmetik ürünlerinin tetiklediği mantarlar da bulunmaktadır. Bunlardan ayrı olarak yaz aylarında güneş ve terleme etkisi ile oluşan mantarlar da bulunmaktadır.

Birtakım mantar türleri vücudun bazı kesimlerinde daha sık görülebilmektedir. Özellikle vücudun nemli bölgelerinde mantar oluşumu diğer kesimlere göre daha fazla görülür. Bu alanlarda yetişen mantarlara örnek olarak ayak parmak aralarında görülen ayak mantarı, ayak tırnaklarında oluşan tırnak mantarı ve kasıklar gösterilebilir.

                Mantar tedavisi konusunda çok çeşitli yöntemler kullanılabilmektedir. Ağız yoluyla alınan bazı ilaçlarla bir aylık süreç içerisinde birçok mantar türüne karşı başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Bazı mantar türlerine karşı ise krem ve merhemler yoluyla da tedavi uygulanabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki mantar tedavisi süreci aslında mantar henüz vücutta belirmeden önce başlamaktadır. Yani vücudu mantarlardan ne derece korursanız, tedavi olma ihtiyacınız da aslında o denli azalacaktır. Zira vücutta banyo sonrasında nemli bölge bırakmamaya özen göstermek, abdest sonrasında ayak parmaklarının arasını iyice kurulamak veya aşırı terlemeden sonra derhal kurulanmak gibi basit önlemlerle mantarların oluşumuna karşı ilk tedaviyi başlatmış olursunuz. Böylece mantar hastalığı gibi oldukça rahatsızlık verici bir rahatsızlığa karşı da önlem alınmış olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder