24 Ekim 2013

Arpa (Hordeum Vulgare)

arpa


Arpa bilindiği üzere, buğdaygillerden bir bitkidir. Boyu 35-100 santimetre arasında olan bu bitki, birçok hastalıkta bitkisel tedavi amacı ile kullanılmaktadır.  Arpanın yoğun bir nişastası vardır. Bu yüzden besleyici özelliği ile de bilinmektedir. Protein ve mineraller açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan arpa, B1, B3, B6 vitaminleri, demir, magnezyum, selenyum, fosfor, manganez ve potasyum içermektedir. Arpadan elde edilen arpa unu da birçok yerde kullanılmakta ve çeşitli hastalıklara şifa kaynağı olmaktadır. Aynı zamanda arpa unundan yapılan ekmekler, peygamberlerin ekmeği olarak da bilinmektedir. Eski tarihlerde arpa, rahatlatıcı ve tedavi edici özelliklerinden dolayı, birçok hastalığın tedavisi için kullanılmaktaydı. Günümüzde ise, her geçen gün sağlığa yeni bir faydası keşfedilen, çok değerli şifalı bitkiler arasında yerini almaktadır. Yine arpa bitkisinin kaynatılarak süzülmesi sonucunda elde edilen arpa suyu da, birçok hasta tarafından başvurulan bir şifa kaynağı olmaktadır. Bu mucizevi bitkinin, tohumu, çimeni, suyu, çayı ve unu ayrı ayrı kullanılmaktadır.

Arpanın Faydaları
·         Öksürüğün ve boğaz kuruluğunun giderilmesinde oldukça faydalı bir besindir.
·         Böbrek ve mesane taşları ile kumların temizlenmesinde etkili olduğu bilinmektedir.
·         İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.
·         Susuzluğun giderilmesinde etkilidir.
·         Prostatın büyümesini önlemektedir.
·         Kalp hastalıklarına çok faydalı bir besindir.
·         Özellikle cilt hastalıklarına oldukça yararlı bir bitkidir. Ciltteki sivilcelere, egzama, sedef ve uyuz kaşıntılarında etkili bir biçimde kullanılmaktadır. Ayrıca, yine cilt temizliğinde de bu şifalı bitkiye başvurulmaktadır.
·         Baş ağrıları ile boğaz ağrılarının dinmesine yardımcı olmaktadır.
·         Arpa suyu; mesane, safra kesesi ve böbrek ağrılarına iyi gelir. Aynı zamanda arpa suyu, karaciğer rahatsızlıklarında, astım ve bronşit gibi göğüs hastalıklarında ve yine dalak hastalıklarında da kullanılmaktadır.
·         Nezle ve soğuk algınlığı için kullanıldığı gibi, ateş düşürücü, ishali önleyici ve balgam söktürücü olarak da kullanılır.
·         Ayrıca anne sütünden mahrum kalan çocuklara, halsiz kalan yaşlılara ve bir ameliyat geçiren hastalara, arpa suyunun bal ile karıştırılarak verilmesi, oldukça besleyici ve faydalı olmaktadır.
·         Arpa çayının yatıştırıcı etkisi, uykusuzluk için kullanıldığı gibi, mideye de oldukça yararlı bir çay olduğu bilinmektedir.
·         Aynı zamanda arpa, iyi bir spazm önleyicidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder