07 Eylül 2013

Beşparmak Otu (Potentilla)

beşparmak otu


                Beşparmak otu çok dallı, kökü kalın, dışı koyu kahverenginde, içi kırmızı olan çok yıllık bir bitkidir. Saptaki yapraklar kısa, dipte bulunan yapraklar dişlidir. Çiçekleri uzun saplıdır. Beşparmak otu tarla ve yol kenarında yetişir, yaprakları parmak şeklindedir ve sarı renkte çiçekler açar. Boyu 50 santim kadar büyüyebilir. Beşparmak otunun çok fazla türü bulunur. Kalp hastalıkları için beyaz beşparmak otu, mide ve bağırsak rahatsızlıkları için kaz beşparmakotu, göz iltihabı için gümüş yapraklı beşparmak otu, yılan sokmasına, ishal, dizanteri ve basur için sürüngen beşparmak otu kullanılmaktadır. Beşparmak otunun içerisinde glikozit ve tannik asit bulunmaktadır.

                Beşparmak Otunun Faydaları
·         Vücuda direnç verir,
·         Bademcik, diş ağrısı ve boğaz iltihabını yok eder,
·         Diş eti rahatsızlıklarını tedavi eder,
·         İshali durdurur,
·         Mide hastalıklarını tedavi eder,
·         Cilt lekelerini yok eder,
·         Cildi nemlendirir,
·         Mayasılı tedavi eder.

                Beşparmak otunun köksapları bitkisel tedavi için kullanılır. İlkbaharda kökler çıkarıldıktan sonra gölgede kurutulur. Beşparmak otu kurutulurken herhangi bir madeni eşyayla temasından kaçınılmalıdır. Aksi takdirde temas edilen yerlerde kararma görülür. Beşparmak otunun içeriğinde, kinin, elagasidi, tormentol gkikozidi, tanen, eterik yağ, mum, nişasta ve reçineli maddeler bulunmaktadır. Bitkisel ürünler arasında beşparmak otu kanı dindirme özelliği vardır. Aynı zamanda kabız yapar. Mide ülseri, adet hali kanamaları ve verem kanamalarını dengeler. Halk arasında baş ağrısı, sıtma, dizanteri, kan işeme ve angina pektoris hastalıklarında kullanılmaktadır. Beşparmak otu 1/10 oranında zeytinayağında 20 gün kadar bekletildiğinde elde edilen yağ derideki çatlaklar için kullanılmaktadır. Bu yağ aynı zamanda yaraların hızlı iyileşmesine de yardımcı olmaktadır. Boğaz ve bademcik iltihabı için gargara şeklinde kullanılır. Bu gargara ayrıca diş etlerini güçlendirirken bir yandan da diş etlerinde var olan iltihabı temizler. Diş ağrıları için beşparmak otu kökü çiğnenir. Beşparmak otu çayı ishali keser. Bu ottan elde edilen losyon cildi güzelleştirir. Beşparmak otu ve nane çay olarak demlenip balla tatlandırılıp içildiğinde gaz söktürür. Beşparmak otu içerisinde bulunan tormentil antibakteriyeldir. Bu nedenle papatya ile birlikte demlenip gargara yapılır ya da içilirse boğaz iltihabını tedavi eder. Şifalı bitkiler arasında beşparmak otu az suda demlenip losyonu ile basurlu bölge pansuman yapıldığında tedavi eder. Cilt yaralarında lapa yapılarak yara olan bölgeye sarılır. Dalak şişmesine karşı ise beş parmak otu lapası dalak üzerine konup bağlanır. Beşparmak otunda tanen miktarı fazla olduğundan çok fazla tüketilmesi önerilmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder