06 Eylül 2013

Adet Düzensizliği

adet düzensizliği


Bayanların en çok rahatsız oldukları rahatsızlıklardan biri adet düzensizliği konusudur. Kadınlar ergenlik dönemlerinden menopoz dönemlerine kadar adet görürler. Adet her ay yumurtalıklardan bir yumurtanın olgunlaşıp dışarı atılmasıdır. Bu atılma evresi genellikle 28 günde bir oluşur ve birkaç gün bazen de bir hafta sürer. Bazı kadınlarda bir ay bazı kadınlarda ise 28 günden daha kısa sürmektedir. Ancak her kadının belli günleri vardır ve hep o düzen içerisinde adet döngüsü oluşur. Ancak bazı rahatsızlıklar sebebiyle adet düzensizliği oluşabilmektedir. Kadınların çoğu hayatlarının bazı evrelerinde adet düzensizliği ile karşılaşabilmektedirler.

Adet düzensizliğinin pek çok nedeni vardır. Normal olarak kabul edilen adet düzensizliği nedenleri şu şekildedir. Adet görmeye başlayan genç kızlarda adet düzensizliği normaldir. Henüz adet döngüsü tam olarak oturmadığı için adet düzensizliği meydana gelebilir. Bir kaç yıl süren bu düzensizlik daha sonra normal düzene girer.

Hamileliği önlemek için hormon alınması adetin erken veya geç gelmesine sebep olabilir. Ayrıca, rahimde kist oluşması, iltihap, yumurtalıklarda kistin meydana gelmesi, yumurtalıkların hasar görmesi, şeker hastalığı, ani kilo alıp vermek, ağır sporlar yapmak da adet düzensizliğine sebep olabilir.

Emziren kadınlarda da adet gecikmesi yaşanabilir. Hatta çoğu emziren kadın bu dönemde adet görmez. Hamile kadınlar da hamilelik boyunca adet görmezler ve doğum sonrasında bir süre adet düzensizliği yaşayabilmektedirler. Bu durumlar normal olarak kabul edilirken normal olarak kabul edilmeyen bazı adet gecikmeleri de yaşanabilmektedir. Örneğin, aşırı stres adet düzensizliğine sebep olan en önemli faktördür. Aşırı sıcak veya soğuk yerlere gitmek de adet düzenini değiştirebilir.

Tüm bu sebepler yüzünden veya başka sebepler yüzünden oluşan adet düzensizliği tedavisi doktor kontrolünde yapılmalıdır. Normal periyottan birkaç gün geç veya erken adet görmek normaldir ancak daha uzun süren adet gecikmelerinde muayene olmak ve altında yatan sebebi öğrenmek gerekir. Özellikle bir hastalık var ise o hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bitkisel tedavi yöntemlerinde adet düzensizliği için şifalı bitkiler kullanılmaktadır. Bu bitkiler adet sancısı için de iyilileştirici etki gösterirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder