12 Eylül 2013

Biberiye (Rosmarinus officinalis)



Günümüzün en çok bilinen bitki türlerinden bir tanesi de biberiyedir. İğne yapraklı bir bitki olan biberiye evlerde süs bitkisi olarak bile yetiştirebilmektedir. Bunun dışında nemli toprakları seven bitki nane ailesine dahil olan ve yoğun bir aroma barındıran bitki türlerinden bir tanesidir. Yemeklerden, kozmetik ürünlere kadar geniş bir kullanım alanına sahip olması ve her evde kolaylıkla yetiştirilebilir olması nedeni ile tercih edilmektedir. Pek çok hastalık için olumlu etkileri bulunan biberiyenin yan etkili yoktur. Ancak taşıdığı idrar söktürme özelliği nedeni ile hamilelerin kullanması sakıncalı olabilmektedir.

Biberiye antiseptik özelliğe sahiptir. Bunun dışında kramp giderici, dolaşım ve sinir sistemini uyarıcı özelliğe sahiptir. İdrar söktürücü ve yara iyileştirici özellikleri bulunmaktadır. Sahip olduğu bu nitelikler dahilinde de geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Biberiyenin Faydaları
·         Kalbi güçlendirir, sinirsel kalp rahatsızlığı ve kramplara karşı kullanılır,
·         Düşük tansiyona karşı etkilidir,
·         Halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlere iyi gelmektedir,
·         Astım için rahatlatıcı olarak iyi gelmektedir,
·         Ödem attırıcıdır,
·         Sindirim bozukluklarının düzeltilmesinde etkilidir,
·         Sinir bozukluklarında ya da streste iyi gelebilmektedir,
·         Uyku bozukluklarında olumlu sonuçlar vermektedir,
·         Romatizma için olumlu etkileri bulunmaktadır,
·         Ağız içi yaralarda, solunum yolu ve gırtlak iltihaplarında etkili sonuçlar vermektedir,
·         Kırışıkların giderilmesinde etkilidir.

Biberiye evlerde salata ve yemeklerde kullanılabilen bir baharat türüdür. Bu nedenle de yemek içlerinde kullanılarak da fayda sağlayabilmektedir. Bunun yanı sıra biberiye çayı da gün içinde alınabilecek ve devamlı tüketilerek fayda sağlayacak unsurlardan bir tanesidir. Şifalı bitkiler arasında oldukça yaygın bir kullanım alanı olan biberiye yağı da son derece faydalı olabilmektedir. Özellikle romatizma rahatsızlıklarında, yara ya da kozmetik amaçlı kullanımlarda fayda göstermektedir. Bitkisel ürünler arasında da görebileceğiniz bu ürünler uzun süre de saklanabilmektedir. Halk arasında da yaygın bir kullanımı olan bu bitki türü özel olarak ekilip çoğaltılabilmektedir. Süs bitkisi ya da tıbbi amaçlı bitki olarak yetiştirebildiği gibi yaz ve kış aylarında da her zaman yeşil kalmaktadır. Belirtilen bir yan etkisi yoktur. Ancak içerdiği söktürücü özellikler nedeni ile doktor tavsiyesi alınarak kullanılmasında yarar vardır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder