16 Eylül 2013

Böğürtlen (Rubus)

Böğürtlen

Böğürtlen yurdumuzda da sıkça gördüğümüz bir bitki çeşididir. Bir meyve olarak da tüketilen böğürtlen ufak dikenli çalılıklar halinde ormanlık ya da koruluk alanlarda görülen bitki türüdür. Her toprak türünde rahatlıkla yetişebilmesi nedeni ile ülkemizdeki pek çok bölgede görülebilmektedir. Böğürtlen içerdiği antioksidan sayesinden bir meyve olmanın ötesinde bir şifa kaynağı olarak görülebilmektedir. Bazı araştırmalar böğürtlenin kanserde dahil olmak üzere pek çok hastalığın engellenmesine yardımcı olduğu göstermektedir.

Böğürtlenin Faydaları
·         İçerdiği antioksidanlar nedeni ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder.
·         Diş eti rahatsızlıkları, boğaz ve bademcik iltihabı, dil enfeksiyonları ve yaralanmaları için hem temizleyici hem de iyileştirici özelliği bulunmaktadır.
·         İdrar söktürücü olarak ya da toksin atıcı olarak olumlu etkileri bulunmaktadır. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasında yardımcı olur.
·         Yüksek tansiyonun düşmesinde etkilidir.
·         Böbrek taşının düşürülmesinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
·         Göz rahatsızlıkları için olumlu etkileri bulunmaktadır.
·         Adet kanamalarının azalmasını sağlamaktadır.
·         Ağrı kesici etkisi bulunmaktadır.
·         İyi bir diyet menüsüdür. Kan şekerini düzenlediği için yeme isteğinin azalmasını sağlamaktadır.
·         Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri açısından zengindir. Bu nedenle de sinir sisteminde oluşan tahribatların onarılmasında yardımcıdır. Uyku bozuklukları, gerginlik, sinir gibi hallerde olumlu etkileri bulunmaktadır.
·         Hafızanın güçlendirilmesi için olumlu etkileri bulunmaktadır.
·         Depresyon için olumlu etkileri bulunmaktadır.
·         Cilt dokusunun kendini yenilemesini sağlar. Cildin canlanmasına yardımcı olur.
·         Solunum yol rahatsızlıkları için olumlu etkileri bulunmaktadır.


Pek çok açıdan yararlı bir meyve olması nedeni ile ev ortamında ya da hazır bulunan ürünler içerisinde böğürtlen tüketimi yaygındır. Pek çok kişinin bu konuda en sık tercih ettiği yollar arasında böğürtlen çayı da bulunmaktadır. Meyvesini ve yapraklarını kaynatarak elde edilen çay günlük olarak tüketilebilmektedir. Bitkisel tedavi amaçlı kullanılmak istendiğinde de başarılı sonuçlar veren bu bitki türü lapa olarak kullanıldığında yanık ve basur gibi hastalıklar için rahatlatıcı etkiye sahip bulunmaktadır. Hem yenilebilecek hem de farklı şekillerde kullanılabilecek olan şifalıbitkiler düzenli kullanımı sonucu olumlu sonuçlar verebilmektedir. Ancak aşırı kullanımlarda yan etkiler görülebilir. Bu nedenle çok fazla tüketmek yerine her gün düzenli olarak almak gerekmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder