21 Ağustos 2013

Baldıran Otu (Laserpitium Glaucum)

baldıran otu

Baldıran otu botanik biliminde maydanozgiller familyasına mensup, bunu adeta hak edercesine maydanozlar ile benzerlik gösteren bitkidir. Ağı otu veya şeytantersi isimleriyle bilindiğine de rastlanabilmektedir. Rutubetli yerlerde daha rahat yetişen baldıran otu, bunun yanı sıra duvar dipleri, yol kenarları, ev çevreleri gibi yerlerde de görülebilmektedir. Bu kadar rahat yayılma özelliğine sahip olması ise aslında insan sağlığı için yüksek riskler arz etmektedir. Çünkü her ne kadar şifalı bitkiler arasında sayılmasını haklı çıkaracak nitelikte özellikleri bulunsa da baldıran otu ölümcül zehre sahip bir bitkidir. Beş veya altı gram gibi çok küçük miktarlarının bir insanı rahatlıkta ölüme sürükleyeceği bilinen baldıran otu, hayvanlara karşı ise çok daha acımasızdır. Sadece üç gramı ile bir çiftlik hayvanını öldürebileceği bilinmektedir. Eski Yunan uygarlığı zamanından beri bir ölüm aracı olarak bilinen baldıran zehiri, o zamanlarda adı günümüze kadar gelmiş bir filozof olan Sokrates’in de ölüm nedenidir.

Bahsedilen şekilde kolay yetişebilmesinin yanında maydanozlarla olan benzerliği yüzünden de tehlikesi iyice büyük boyutlara ulaşmaktadır. Zira kimi zaman maydanozlar ile karıştırılarak tüketildiği görülebiliyor. Böyle durumlar insan sağlığı için oldukça tehlikeli olsa da aslında baldıran otu, maydanozlarla olan benzerliğini bazı temel noktalarda kaybetmektedir. Bunların bilinmesi, daha bilinçli bir tüketime olanak sağlayacaktır. Her şeyden önce baldıran otunun tepesinde açan çiçeğine benzer bir yapı maydanozlarda bulunmamaktadır. Şayet çiçek döneminde ise bu sebepten ötürü ayırt edilmesi oldukça kolaylaşmaktadır. En tepesindeki dallanmış yapıların uç kısımlarında açan beyaz çiçekler bunu mümkün kılmaktadır. Bunun yanı sıra baldıran otu, maydanozlara nazaran daha uzunca bir yapıya sahiptir. Bir şifalı bitki olduğundan da bahsettiğimiz baldıran otu, bu özelliği sayesinde bitkisel tedavi alanında kullanılabilmektedir.

Baldıran Otunun Faydaları
  • Adele spazmlarının giderilmesine yardımcı olur,
  • Saç dökülmesini engelleyici etkileri bulunur,
  • İdrar atımını kolaylaştırarak mesane tıkanmalarının giderilmesini sağlar,
  • Ağrı kesici özellikleri vardır.
  • Göğüs hastalıklarının bertaraf edilmesinde etkilidir,
  • Sara hastalığına karşı iyi gelen özellikleri vardır.

Baldıran otunun bu faydalarından yararlanmak için çayı yapılarak içilebileceği gibi merhemi de kullanılabilmektedir. Bu açıdan hem dahili hem de harici tedavi yöntemleri için de uygundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder