19 Ağustos 2013

Badem (Prunus dulcis)


badem

Badem ismi aslında meyvenin yetiştiği ağacın adıdır. Ancak günlük kullanımda meyvesi badem, ağacı ise badem ağacı olarak anılmaktadır. Badem, özellikle ticari değeri açısından oldukça önemli bir bitkidir. Bunun temel sebebi, yapısında yüksek yağ oranı bulundurmasıdır. Bu sebeple badem yağı elde edebilmek için de kullanılan meyve, bunun yanı sıra güzel bir tada sahip olmasından dolayı çikolata sanayinde de oldukça önemli bir yere sahiptir. Tüm bu özellikleri bademin yüksek bir ticari değere sahip olmasını sağlamaktadır.

Botanik bilimi sınıflandırmasına göre gülgiller ailesinden, yani bildiğimiz güllere bir şekilde akraba olan badem, gerek ağacının yapısı gerekse meyvesinin görünümü olarak oldukça farklı özelliklere sahiptir. Badem kimi yerlerde 10 m boya kadar ulaşabilen, ilkbaharda adeta papatyaları andıran çiçekler açan bir ağaçtır. Meyveleri ise yine çoğu kez başparmak boyunda, sert kabuklu yapıdadır. Bu meyveler henüz yaz başlarında iken çağla dönemini yaşarlar. Bu dönemde yeşil birer çağla olarak da tüketilmeye uygun olan badem meyveleri, çağla döneminden sonra tam anlamıyla badem olana kadar artık yenecek kıvamlarını kaybederler. Çağla döneminden sonra dış tarafında adeta kadifeyi andıran bir kabuk yapısı, onun altında ise çok sert bir tabaka gelişir. Yenilen meyve ise bunların en iç kısmında koruma altında bulunur. Eylül ekim aylarında da bu bademler toplanmaya uygun hale gelmiş olur.

Badem, tüm bu özellikleriyle oldukça yüksek bir ticari değere sahip ise de, kullanım alanları sadece yukarıda sayılanlarla sınırlı değildir. Bademin faydaları insan sağlığı için oldukça önemli olduğundan, bu meyve de şifalı bitkiler arasında sayılmış ve bitkisel tedavi için kullanılır olmuştur.

Bademin Faydaları
·         Vücudun zinde hissetmesini sağlar,
·         Etkili bir müshil özelliği taşır,
·         Astım, bronşit gibi göğüs hastalıklarına karşı etkilidir,
·         Boşaltım sisteminde meydana gelen iltihaplanmaları iyileştirmeye yardımcıdır,
·         Kalp krizi riskini azaltıcı etkisi bulunur,
·         Yağı; saç köklerini geliştirici etkiler taşır,
·         Kandaki şeker oranının normal düzeyde kalmasına yardımcı olur.

Bu sayılan özelliklerden yararlanabilmek için badem yağı kullanmak, bademi yemiş olarak tüketmek birer yol olabileceği gibi, badem menşeli bitkisel gıda takviyelerinin tüketilmesi de istenilen sonuçlara ulaşılmasını sağlayabilecektir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder