24 Ağustos 2013

Balkabağının Faydaları

balkabağı


Balkabağı, sürünerek yerde yetişen bir bitkidir. Hem meyvesi hem de kendisi balkabağı olarak adlandırılır ancak halk arasında balkabağı deyiminden direk olarak meyvesi anlaşılmaktadır. Meyve kısmı genelde büyük boyutlu ve turuncu renktedir. İçerisi bol etli olan bu büyük meyvenin ortasında çok sayıda tohumu bulunur. Tohumları beyaz renkli küçük ve yatay görünümdedirler. Bunlar yemiş olarak da tüketildiği için günlük hayatta kabak çekirdeği olarak bilinir. Ülkemizde bal kabağı denince ilk akla gelen; bundan yapılan tatlılar olmaktadır. Bu özelliği itibariyle mutfak için gayet ideal bir meyve olarak bilinmektedir. Ancak yabancı ülkelerde daha farklı kullanım alanları da bulunur. Örneğin bazı dini törenlerde süsleme bitkisi olarak kullanıldığına çok sık rastlanır. Bu yönde kullanımı o kadar yaygındır ki artık bu törenlerin sembolü haline gelmiştir. Tüm bunların yanı sıra en çok kullanıldığı bir başka alan da bahçe süslemeleridir. Zira aşırı büyük olmayan bazı türlerinin görünümü adeta bir oyuncak topu andıracak kadar göz alıcıdır.

                Mutfak gereci veya süsleme aracı olarak kullanımı bu şekilde olmakla beraber, balkabağı ilaç ve sağlık sektöründe kullanılabilmektedir. Ancak doğal olarak bu yönü pek fazla bilinmez. Yapısal özellikleri dolayısıyla insan sağlığına pek çok açıdan katkılar sağlayabilmektedir. Balkabağı, bünyesinde pek çok minerali, proteini ve vitamini bir arada bulundurmaktadır. Kalsiyum, fosfor, potasyum ve demir bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Bununla birlikte çok yüksek miktarda karbonhidrat içermektedir. Ayrıca bol lifli bir yapısı bulunur. Bu şekilde özelliklerinin getirisi olarak balkabağının faydaları da oldukça fazladır. Söz konusu faydalardan bir kısmını şu şekilde özetleyebiliriz;
  • İnsan vücudundaki yağ oranının düzenlenmesine yardımcı olur,
  • Kandaki toksinlerin atılmasını sağlayarak kanın temizlenmesini sağlar,
  • Yüksek miktarda lif içerdiğinden ötürü sindirim sistemi için oldukça faydalıdır,
  • Erken dönemde alzheimer ile mücadele konusunda vücuda destek olur,
  • Yapısında bulunan demir mineralleri sayesinde kan yapıcı özelliktedir,
  • Kan yapıcı olması dolayısı ile de kansızlık hastalığının tedavisinde etkili rol oynar,
  • Birçok kanser türünün tedavisine katkıda bulunur.

                Balkabağı neredeyse her yerde kolaylıkla bulunulabilecek bir meyvedir. Sayılan birçok özelliğinin getirisi olarak şifalı bitkiler arasında adının anılması gayet doğaldır. Bitkiseltedavi alanında da oldukça etkili bir meyve olan balkabağından faydalanabilmek adına gerek meyvenin kendisinin, gerekse kabak çekirdeği tüketilmesi bile yeterli olabilecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder