23 Ağustos 2013

Böbrek İltihabı

böbrek iltihabı


                Nefrit adıyla da duyulabilen böbrek iltihabı veya böbrek enfeksiyonu, temelde bakterilerin sebep olduğu bir rahatsızlık türüdür. Bilindiği üzere böbrekler, vücutta idrarı süzmekle görevli organlardır. Dolayısıyla böbreklerin hem idrar ile hem de kan ile temasları sürekli olarak devam etmektedir. Kandan veyahut idrardan gelebilecek bakteriyel etkenlere oldukça açık bir organ olması dolayısıyla bunların sebep olacağı iltihaplanmalar konusunda da yüksek risk taşırlar.

                Böbrek iltihabı hastalığına, görüldüğü kişi grupları açısından özellikle kadınlarda 30 yaş üzerinde biraz daha sık rastlanabilmektedir. Lakin bu durum yegâne fark faktörünü teşkil etmez. Zira daha ileri yaş gruplarında özellikle prostat rahatsızlığından şikâyetçi erkeklerin böbrek iltihabı hastalığına yakalanması daha olasılık dâhilinde görülmektedir.

                Böbrek iltihaplanmaları ilk oluştuklarında bir anda kendisini gösteren nitelikte olurlar. Kalıcı olarak tedavi edilmesi oldukça mümkün olan bu iltihaplanmalar, şayet tedavi edilmezlerse daha ciddi bir rahatsızlık olan böbrek yetmezliğine bozabileceklerdir. Bu açıdan düşünüldüğünde böbrek iltihabı belirtileri hissedildiği anda teşhis ve tedavi için gerekenlerin yapılması oldukça önemlidir. Bu belirtiler şu şekillerde görülebilir;
  • Vücutta fiziksel hareketlerden bağımsız şekilde şiddetli bel ağrıları görülmesi,
  • Söz konusu bel ağrılarının devam safhalarında yüksek ateş sorununu getirmesi,
  • İdrar atımı esnasında yanma, sızı gibi acı veren etkiler hissedilmesi,
  • İdrar renginin oldukça koyu bir hal alması,
  • Normal şartlarda olduğundan daha sık şekilde tuvalete gitme ihtiyacı duyulması.

                Bunların yanı sıra böbrek iltihabı nedenleri noktasından da biraz bahsedilmesi gerekir. Zira bunların bilinmesi, belirtilerin oluştuğu zamanlarda böbrek iltihabından ne derece şüphelenilebileceğine yardımcı olacaktır. Bu nedenler;
  • Bazı alerji türlerinin vücuttaki yan etkileri,
  • İdrar yollarından geriye doğru bir takım bakterilerin böbreğe ulaşması,
  • Bazı antibiyotiklerin yan etkileri,
  • Böbrekteki taş oluşumları
  • İdrar çıkış yollarında görülen daralma rahatsızlıkları şeklinde sıralanabilir.

                Böbrek iltihabı bitkisel tedavi ile oldukça hızlandırılabilen bir iyileşme sürecine sahiptir. Şifalı bitkiler kullanılarak hazırlanacak bir takım dâhili gıda takviyeleri sayesinde bu rahatsızlığa karşı etkili bir bitkisel tedavi uygulamak mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder