17 Ağustos 2013

Ayvadana Otu

ayvadana otu

                Ayvadana otu, kimi yerlerde pelin otu veya misk otu isimleriyle de bilinen, bileşikgiller ailesinden gelen bir bitkidir. Asya ve Avrupa’nın neredeyse her yerinde görülebilen bitki, özellikle ılıman alanlarda daha rahat yetişebilmektedir. Ortalama boyu 70 - 80 cm civarlarında seyreder ancak yetişmesine uygun ortamlar bulduğunda 100 cm üzerine kadar erişebilmektedir. Tek bir kökten, birçok gövde şeklinde büyüyen bitkinin alt kısmında bulunan yaprakları ortalama olarak bir el ayası büyüklüğündedir. Bu büyüklük, bitkinin yukarısına doğru azalma gösterir. Çiçekleri ise sarı veya kimi zaman kırmızımsı tonlarda kahverengi bir görünüm taşır. Ayvadana otu çiçekleri aşağıya dönük şekilde yetişmektedir.

                Ayvadana otu için söylenebilecek en dikkat çekici özellik şifalı bitkiler arasında yer alıyor olmasıdır. Ciddi anlamda bir ticari değeri bulunmamakla birlikte bitkisel tedavi için kullanılabilen özellikler taşıması dolayısıyla bu alanda kullanılmaktadır. Ayrıca ayvadana otu faydaları itibariyle de aslında değerli bir bitkidir. Çünkü onun değeri, temelde ona ihtiyaç duyan kimseler için oldukça fazladır. Hastalığına şifa edeceğini bilen bir kişi için düşünüldüğünde ticari değerinin pek de akla gelmeyeceği ortadadır. Söz konusu faydalardan en dikkat çekenler şu şekilde sıralanabilecektir;
·         Bayanların adet dönemlerinin düzenlenmesine yardımcı olur,
·         Sindirim sistemini temizleyici olması; bağırsak kurtlarından kurtulmayı sağlar,
·         Anemi tedavisinde olumlu katkılar yapar,
·         İshal probleminin giderilmesine yardımcı olur,
·         İştah açıcı etkilere sahiptir.

                Sayılan etkilerden faydalanabilmek için ayvadana çayı tüketilmesi en kolay yollardan biridir. Ayvadana çayı elde etmek için bitkinin hasat dönemi olan yaz aylarında toplanması gerekmektedir. Şayet yaprakları toplanırsa gölge bir ortamda kurutularak rutubetten uzak şekilde saklanması yerinde olacaktır. Ancak köklerinin toplanması biraz daha farklı bir usule tabidir. Topraktan sökülen köklerin kesinlikle yıkanmaması gerekir. Bunun yerine kuru bir fırça yardımı ile temizlenerek kurutulmaları daha uygundur. Elde edilen ayvadana otu kuruları ise çayı yapılmak suretiyle tüketime hazır hale getirilebilir. Evde kolaylıkla yapılabilecek olan ayvadana çayı sayesinde yukarıda sayılanlar yanında birçok rahatsızlığa da iyi gelecek etkiler elde etmeniz mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder