13 Ağustos 2013

Cilt Alerjisi

cilt alerjisi


Bağışıklık sistemimizin yabancı maddelere karşı gösterdiği tepkilere alerji denir. Cilt alerjisi, vücudun hassas olduğu bir takım maddelere karşı deri üstünde beliren oluşumlardır. Bağışıklık sistemi, yabancı olarak gördüğü bazı etkenlere anında reaksiyon gösterir. Bu reaksiyon sonucunda ciltte oluşan kabarmalar ve kızarıklara genel olarak deri alerjisi denir. Bu kızarık ve kabarmalara bağlı olarak kişide alerjik kaşıntı da görülebilir. Vücutta oluşan hassasiyete bağlı olarak ciltte yanma ve huylanma hisleri doğrultusunda meydana gelen alerjik kaşıntı; kimyasal ürünler, sinir - stres, mantar, yün, metal ürünler, böbrek hastalıkları ve yumurta, istiridye, süt gibi yiyeceklerden kaynaklanabilir. Bu kaşıntıların giderilmesi için önce doğru teşhisin konulması gerekir. Bu nedenle cilt alerjisi ile alakalı kaşıntı problemi görüldüğünde doğru tedavi için önce bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Alerjik cilt hastalıkları genel olarak atopik dermatit yani egzama, ürtiker yani kurdeşen ile anjiyoödem yani kuşpalazı olarak ana gruplarda incelenir. Egzama; tekrarlayan, pembe renkli ve yüzeyi pütürlü bir alerjik cilt hastalığıdır. Kurdeşen ise pembe renkli ancak ortası bazen soluklaşabilen ve kaşıntılı kabarıklardır. Vücudun herhangi bir yerinde belirebilir. Son olarak anjiyoödem; göz, dil ve dudak çevrelerinde, deri altında çıkar. Kaşıntı yapmaz ve renk değiştirmezler.

Cilt alerjisi birden bire oluşan ve bireyin psikolojisini olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Çünkü herhangi bir maddeye alerjisi olan birey, kendini o maddeden korumak isteyecek ve dolayısıyla kısıtlandığını hissedecektir. Ayrıca kimi alerji türleri de doğrudan psikolojik nedenlerden ortaya çıkmaktadır. Sinir ve strese bağlı olarak gelişen alerji tipleri buna örnek verilebilir.

Alerji bitkisel tedavi için ısırgan otu ve kırkkilit otu karışımlı çay kullanılabilir. Özellikle saman nezlesinden kaynaklanan cilt alerjilerine çok iyi gelecektir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi alerjiler farklı nedenlerden dolayı meydana gelebileceği için bu çayın faydasını göremeyebilirsiniz. Hatta eğer bu otlara da alerjiniz var ise daha çok zararını bile görebilirsiniz. Genel olarak alerjiye iyi gelen bitkiler alerjinin türüne ve kaynaklandığı nedene göre değişebilir. Genel olarak cilt alerjilerinde laden gülü de etkili bir şifalı bitkidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder