27 Ağustos 2013

Sarılık Hastalığı

sarılık


Sarılık, karaciğerde oluşan iltihaplanmaya bağlı olarak gelişen ve deri ve mukozalarda renk değişimine yol açan bir rahatsızlıktır. İkter olarak da adlandırılabilen bu semptom, kanda bulunan bilirubin maddesinin artması sonucunda oluşur. Işık mikroskobu ile dahi görülemeyecek kadar küçük bir virüs tarafından yayılan sarılık, virüsün türüne göre farklı tehlike boyutları içerir. Oldukça yaygın olan ve A virüsü ile bulaşan iltihaplanma, kısa bir tedavi ile atlatılabildiği gibi B ve C virüsleri ile yayıldığında kan ile yoluyla bulaştığından ölümlere neden olabilmektedir. A, B, C, D, E ve G virüsleri yoluyla bulaşan bu hastalık, karaciğere ciddi tahribat verebildiği gibi bulaşıcı olduğundan salgınlara da neden olabilmektedir.

Sarılık Belirtileri
İştah bozukluğu, mide bulantısı ve karın ağrısı sarılığın vücut işleyişinde neden olduğu sorunların başında gelir. Ancak deri ve gözdeki renk değişimleri ile idrar ve dışkıdaki bozunumlar, sarılığın saptanmasında önemli rol oynayan belirtilerdir. Ateşin yükselmesi ve idrarın koyu bir renk alması sarılıkla birlikte başka hastalıklara da işaret edebileceği üzere, göz akının sararmasının en büyük bulgusu karaciğerde meydana gelen bu iltihaplanmadır.

Dışkı ya da kan yoluyla bulaşabilen sarılığın tüm türleri bulaşıcı özellik taşımaz. Özellikle yenidoğan sarılığı olarak adlandırılan ve bebeklerde görülen rahatsızlık bulaşıcı nitelikte değildir. Bununla birlikte, özellikle B ve C virüsleri ile bulaşan iltihaplanmalar, anneden bebeğe geçebilmektedir.
               
Bitkisel tedavi yöntemleri kullanılarak önüne geçilmesi mümkün olan sarılık için; turp, soğan ve aşk otu faydalı bitkiler arasında yer alır.

Sarılık Nedenleri
Sarılığın nedenleri arasında, yetersiz beslenme sonucu vücut direncinin azalması; kirli ya da virüs bulaşmış su ya da besin maddelerinin tüketilmesi ya da bulaşıcı sarılık olan kişiler ile yakın temas bulunmaktadır. Karaciğerde oluşan iltihaplanma sonucunda meydana gelen; salgı, dışkı ve deride renk değişimine neden olan sarılığın etkisi şifalı bitkiler ile azaltılabilmektedir. Özellikle andız otu, ekşi yonca, lahana ve maydanoz suyu sarılık için şifalı bitkiler arasında yer almaktadır. Sarılık belirtileri farklı hastalıklara da işaret edebileceği üzere, bazı belirtiler ciddi sonuçlara ve ölümlere neden olabilmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder