11 Temmuz 2013

Abdestbozan Otu (Pimpinella saxisfrage)



Abdestbozan otu özellikleri hakkında bilgi verecek olursak; Gülgiller familyasına ait bir bitki olup kendisinden siyah ve yeşil boya çıkarılabilmektedir. Boyu yaklaşık olarak 60 ile 70 santimetre arasında bir uzunluğa sahiptir. Bu bitkinin şifası esasında kökündedir. Ancak bilindiği üzere kök kısmı epey acıdır.

Abdestbozan otu yetişebilmek için kendine özel bir bakım ya da alan isteyen, lüks bir bitki değildir. Aksine Abdestbozan otu çayırlık ve çimenlik alanlarda, nemli ortamlarda, yol kenarlarında rahatlıkla bizim karşımıza çıkabilecek ve kendiliğinden bir özen istemeden yetişen farklı bir bitki türüdür.

Bitkisel tedavi kaynağını doğadan alır. Doğada onun için her türlü derde deva olabilecek birbirinden hayırlı ve yararlı bitkiler bulunmaktadır. Şifalı bitkiler Allah tarafından biz insanlara adeta hediye edilmiş nimetlerdir. Bugün bir baş ağrısı için içi kimyasallarla dolu olan bir ilaç içmekten ise, ağrıyı giderici ve rahatlatıcı etkisi olan bir bitki çayı içmek çok daha faydalı olacaktır.

Abdestbozan otu kullanılan ilaçların pek çoğunda ham madde olarak da tercih edilmektedir. Tıp uzmanları bu otun bilinçli ve kontrollü bir şekilde işlenmemiş halinin de tüketilmesini tavsiye etmektedir.

Abdestbozan otu faydaları
  • El, burun ve diğer uzuvlarda meydana gelen kanamayı durdurur.
  • Soğuk havalarda bademcikte oluşan şişlikleri indirir.
  • Vücutta dinlendirici ve rahatlatıcı bir etki yaratarak kişinin yumuşamasına yardımcı olur.
  • Mide asidini dengeleyerek kontrol altına alır ve yanmayı önler.
  • Bağırsakta ve idrar yolunda meydana gelen enfeksiyonların önüne geçer. Bu bölgelerde meydana gelebilecek hastalıkları önler.
  • Bağırsak gazlarının gidererek kişinin rahatlamasına yardımcı olur.
  • Topuklarda çıkan çıban ve nasırların oluşumunu engeller.

Abdestbozan otu şifalı bir bitki olabilir; fakat bu bitkinin şifasından faydalanabilmek için öncelikle nasıl kullanılması gerektiğini bilmemiz gerekir. Bu bitkiyi sizler mutlaka bilen bir kişiye danışarak kullanmalı veya satın aldığınız aktar kişiye sormalısınız. Size dozu ve nasıl kullanılması gerektiği hakkında daha detaylı bilgi verecektir.

Kısaca bahsetmemiz gerekir ise kökünden yapacağınız çayı yaklaşık olarak birer saat ara ile bir kaşık olmak üzere, toplamında on iki kaşık olarak içerek tüketebilir ve bu bitkilerin faydalarından yararlanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder