09 Temmuz 2013

Beyin Kanaması

beyin kanaması


                Beyin kanaması her yaşta görülebilecek tehlikeli bir hastalıktır. Kanamayı ortaya çıkarabilecek etkenlerin çeşitliliğinden dolayı her yaşta beyin kanaması görülebilmektedir. Ancak tansiyon kaynaklı kanama tipi daha çok ileri yaşlarda görülebilmektedir. Yüksek tansiyon hastalarındaki yüksek damar içi basınç beyin civarındaki damarların kaldırabileceğinden çok daha fazladır. Bu nedenle ileri yaşlarda görülen yüksek tansiyon hastalıklarına beyin kanamaları eşlik etmektedir.

Beyin Kanaması Nedenleri
·         Yüksek tansiyon ve beyin damarlarının güçsüzlüğüne bağlı olarak beyin damarlarının patlaması.
·         Pıhtılaşan kanın beyin damarlarına ulaşarak damarları tıkaması
·         Başa alınan darbeler sonucu gerçekleşen kanamalar.
·         Tıbbi müdahale sırasında oluşabilecek travmatik bozukluklar.
·         Genetik bozukluklar.   

                Bazı beyin hastalıkları haricinde pek çok beyinsel rahatsızlık kan ve damar sistemiyle ilgilidir. Beyin hücrelerinin beslenmesi insan vücudunun tamamını etkilemektedir. Örneğin parmakların bir bölümüyle vücudun kan iletişim durduğunda bölge hissizleşir ve bölgeyle beyin arasındaki irtibat kopar. Ancak bu durum diğer elin parmaklarını etkilememektedir. Beynin bir bölümünde oluşacak bir rahatsızlık ise mutlaka vücuda etki yapmaktadır. Bu durum da beynin vücut içindeki merkezi yapısından kaynaklanmaktadır.

                Beyin kanaması görüldüğü damarın beslediği beyin hücreleri oksijensiz ve besinsiz kalmaktadır. Beynin ihtiyacı olan besin kaynağı ve oksijen ulaşmadığı anda beyin hücreleri ölmeye başlamaktadır. Belirli sayıda beyin hücresinin ölümü kişinin sakatlanmasına, bilinç ve hafıza kaybına, vücut üzerindeki kontrolünü yitirmesine neden olur. Diğer yandan beyinde görülen kanamaların sonucu olarak çok sayıda kişi hayatını kaybetmektedir.

Beyin Kanaması Belirtileri
·         Beyin kanaması geçiren kişi aynı anda iki elini birden kaldıramayabilir.
·         Beyin kanaması konuşma veya gülme bozuklukları şeklinde kendini gösterebilir.
·         Kendi iradesiyle dilini dışarı çıkaramamak bir beyin kanaması göstergesidir.
·         Ani bayılma ve hissizleşme hali.
·         Bilinç yitimi ve göz kayması.
·         Başta şiddetli ağrı
·         Özellikle gözbebeklerinde ışığa tepkisizlik gibi refleks yitimleri.

                Tüm bu belirtiler bir birinden bağımsız bir biçimde de görülebilen belirtilerdir. Beyin kanaması tespiti yapıldığında mutlak surette ilkyardım gerekmektedir. Hastalıkla karşı karşıya kalmadan önce de önleyici sağlık hizmetleri alınmalı beyin kanaması riski ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Beyin kanaması bitkisel tedavi ile ortadan kaldırılabilecek bir hastalıktır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder