12 Temmuz 2013

Alıç (Crataegus monogyna)

crataegus monogyna


Alıç (Crataegus monogyna)
Alıç bitkisinin öncelikli olarak genel özelliklerinden bahsedelim. Bu değerli bitkimiz her şeyden evvel güzel tonlarda çiçek açan bir bitkidir. Genellikle açtığı çiçeklerin beyaz ya da pembe tonlarda olduğu görülür. Ancak bu güzelliğinin yanında bir zıtlık da barındırır.

Alıç ağacı dikenli bir ağaçtır ve oldukça yabani olarak kendi kendini yetiştirir. Boyu 6 metreden başlayarak çok sık rastlanmasa da 12 metreye kadar uzanabilmektedir. Mevyesi ise kırmızı ya da koyu sarı renklerde karşımıza çıkmaktadır. Ekşi ve mayhoş bir tada sahip olan bu meyve halk arasında muşmula olarak da bilinmektedir. Bu meyvenin en önemli özelliği içerisinde bünyesinde yoğun bir şekilde C vitamini barındırıyor olmasıdır.

Bitkisel tedavi yöntemlerinde çeşitli şifalı bitkiler kullanılmaktadır. Alıç ağacı da bunlardan biridir ve en değerlileri arasında bulunmaktadır. Doğa eczanesinin yine biz insanlar yararına sunduğu harika bitkilerden biridir.

Alıç Faydaları

  • İnsan sağlığı için oldukça önemli bir damar ve kalp sağlığı yardımcısı olan bu meyvemiz, kalp damarlarını oldukça büyük ölçüde genişletmektedir. Bu sayede damarları tıkalı olan kimselerde meydana gelen kanın yavaş pompalanması ya da hiç pompalanmaması durumuna çözüm üretmektedir. Kan dolaşımını hızlandırarak kalbe yapılan baskıyı ve kalp yükünü hafifletir.
  • Yine bir başka damar hastalığı olan damar sertliğine karşı da son derece etkilidir. Kalbin çevresinde bulunan zarı kuvvetlendirerek yine kalbi damar sertliğine ve beraberinde getireceği sorunlara karşı mutlak surette korur.
  • Pek çok kişide rastlanan düzensiz kalp atışı bozukluğunun tedavisine yardımcı olur. Kalp atışlarının temposunu düzenleyerek belli bir ritme oturmasına yardımcı olur.
  • Kişilerin sinir sistemi üzerinde de son derece dinlendirici ve yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Stres kaynaklı olan kalp çarpıntılarını en aza indirir ve sinir bozukluğunu giderir. Bunun için özellikle Alıç yaprağı kaynatılan suya bırakılarak elde edilen Alıç çayı içilmelidir.
  • Beyne giden kan akışını hızlandırdığı için özellikle çocukların derslerinde daha başarılı ve zinde olmasına yardımcı olur.
  • Uyku problemi yaşayan pek çok kişiye faydalı olur.
  • Alıç sirkesi ise yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerce kullanılırsa son derece faydalı olur. Ancak kullanımına oldukça dikkat edilmelidir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder