23 Temmuz 2013

Diş Eti Kanaması



                İnsan hayatında dişin önemi büyüktür. Bilineceği üzere süt dişlerini kaybettikten sonra gelen dişlerimizin yeniden çıkma gibi bir ihtimali yoktur. Diş, her ne kadar sağlam bir yapıya sahip olsa da sağlıklı bakılmadığı takdirde çürümesi işten bile değildir. Çürüyen bir dişin ise ne tedavisi mümkün olabilmekte ne de yerine yenisi çıkmaktadır. Belirtmek gerekir ki; tipik diş eti rahatsızlıklarından olan diş eti kanaması ve diş eti çekilmesi durumlarında da önlem alınmadığı takdirde diş kaybına kadar giden sonuçlara rastlanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında; katı yiyecekleri tüketmemizi, yediklerimizin tadını alabilmemizi, güzel bir gülüşe sahip olmamızı sağlayan dişlerimizin önemi daha net anlaşılabilmektedir.

                Diş eti hastalıkları, çağımızda yaygın olarak görülmektedir. Pek çok kişide diş eti kanaması, diş eti çekilmesi gibi sorunlara rastlamak mümkündür. Günümüzde her ne kadar diş sağlığını korumaya yönelik tedavilerde eskiye göre çok daha ileri bir düzeye gelinmişse de, dişlerimiz için tehlike arz eden faktörler de o derece fazlalaşmıştır. Özellikle beslendiğimiz gıdalardaki katkı maddesi oranının artmasıyla bu durum daha da ciddi bir hal almaya başlamıştır.

                Bunların başlıca nedeni dişlerin temiz tutulmaması olarak gösterilebilir. Temizliği ihmal edilen dişlerde yemek artıklarının yol açtığı bakteri oluşumu tehlikeli boyutlara ulaşır. Zamanla diş minesinin altına işleyerek diş eti iltihabı oluşumuna yol açar. Bunun sonrasında ise gerek diş eti kanaması, gerekse diş eti çekilmesi gibi sorunlar baş gösterir. Bundan farklı olarak çeşitli nedenler de bu sonuçları doğurabilmekteyse de en sık görüleni, diş temizliğiyle alakalı olanıdır.

                Başlıca diş eti rahatsızlıklarından olan diş eti kanaması nedenleri noktasını ayrıca vurgulamamız gerekirse, bunları kısaca;
·         Diş ipi seçimindeki ve kullanımındaki hatalar,
·         Fırçalama esnasında diş etine verilen zararlar,
·         Uygunsuz malzemeden yapılan diş protezleri,
·         Ergenlik ve gebelik dönemindeki hormonal değişim süreçleri,
·         Başta K ve C olmak üzere vitamin bazlı eksiklikler,
·         Kirlilikten doğan diş eti iltihaplanması şeklinde ifade edebiliriz.

                Diş eti kanaması bitkisel tedavi alanında da çözüme ulaştırılabilen bir rahatsızlıktır. Şifalı bitkiler olarak, hatmi kökü, ceviz, at kuyruğu, papatya gibi bu rahatsızlığa iyi geldiği bilinen bitkiler vardır. Diş eti kanamalarının, bitkisel ürünler ile hem sağlıklı hem de rahat bir tedavi süreci sonunda iyileştirilmesi gayet mümkündür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder