29 Temmuz 2013

Ayçiçeğinin Faydaları

ayçiçeği


                Ayçiçeği, papatyagiller ailesinin, bir veya daha uzun yıl yaşayabilen üyesidir. Ayçiçeği ismi çok sık kullanılmakla beraber, gündöndü veya günebakan adlarına da rastlanılmaktadır. Bitkinin ana vatanı orta Amerika’dır. Eski zamanlarda özellikle İnka medeniyeti tarafından tapınak süslemede kullanılmıştır. Bunun sebebi, ayçiçeğinin gün içerisinde yüzünü sürekli olarak güneşe doğru çeviriyor olmasıdır. Avrupa’ya 1800'lerde gelmiş olan ayçiçeği, ilk olarak Fransa’da yetiştirilmeye başlamış, 1900'lerin ortalarında ise Türkiye’de tarımına başlanmıştır. Genellikle ayçiçek yağı elde etmek amacıyla, ticari değeri için üretilmektedir.

                Sert ve dik bir gövdeye sahip, 1 metreyi aşan bir boyda olan ayçiçeği, yaz aylarında büyük sarıçiçekler açmaktadır. Çiçeği, genellikle gövdesinin tepesinde bir adet olarak görülür. Gövdesinde yetişen yaprakları ise büyük, bütün ve dişlidir. Türkiye’de özellikle Marmara’nın Trakya kesimlerinde ve Ege Bölgesi’nde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

                Ay çekirdeği ismi de verilen ürün, ayçiçeğinin çiçekli kısmının ortasında yetişen tohumlarıdır. Sıklıkla ticari değeri ile bilinmesine rağmen ayçiçeği; faydaları açısından da önemlidir. Özellikle bitkisel tedavi için elverişli olması, ayçiçeğinin faydaları ile dikkate değer bir bitki olmasını sağlamıştır. Bu sayede şifalı bitkiler arasında da adı sayılır olmuştur. Bu faydaların bazıları şu şekildedir;
  • Proteinler ve vitaminler açısından çok zengindir,
  • Damar sertliğinin giderilmesinde etkilidir,
  • Vücudun kolesterol dengesinin sağlanmasına yardımcı olur,
  • Kansızlık tedavisini olumlu yönde etkiler,
  • Kalp rahatsızlıklarına karşı vücut direncini arttırır,
  • Cilde yaşlanmayı geciktirici şekilde katkı sağlar,
  • Kemik ve diş yapılarının sağlığı için önemlidir,
  • Anti kanserojen niteliği bulunmaktadır,
  • İçerdiği bir tür protein sayesinde yaraların iyileşmesini hızlandırır,
  • Katarakt rahatsızlığına iyi gelir.

                Ayçiçeği faydalarının bu denli çeşitli alanlarda görülmesinin sebebi, ihtiva ettiği çok sayıda vitamin ve proteinlerdir. Kullanımı noktasında ise; özellikle ayçiçeği yağı önemli bir üründür. Zira tükettiğimiz pek çok besine katık olabilmektedir. Yemeklerde, salatalarda, kızartmalarda ve daha birçok alanda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra ayçiçeği tohumu da çok sık tüketilen bir besin kaynağıdır. Genellikle kavrulmuş halde tüketilmektedir. Ayrıca ayçiçeğinin yaprakarının ve çiçeklerinin kurutulması vasıtasıyla elde edilebilecek çayı da içilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder