20 Temmuz 2013

Anason (Pimpinella Anisum)

anasonun faydaları


                Anason ismine, bazı bölgelerde pek çok ıtırlı bitkiye genel olarak verilmiş olarak rastlanılabilir. Anadolu’da özellikle ege yöresinde yetişebilmektedir. Buna ek olarak, özellikle Antalya, Burdur ve Isparta taraflarında yetiştiriciliği yapılmaktadır.

                Gövdesi dikçe bir görünüme sahip olan anason, yaz aylarında beyaz çiçekler açmaktadır. Çiçekleri bitkinin tepesinde açarken, gövdenin üzerine serilmiş beyaz dantelli bir örtüyü andırır. Çiçeklerinin yanı sıra, küçük boyutlarda meyveleri de bulunmaktadır. Meyveleri kokuludur. Genellikle 50cm civarı bir boya ulaşan anason, otsu bir görünüm arz eder. Gövdesi yeşil renkli ve hafif tüylüdür.

                Tarihte ilk kez bir Akdeniz uygarlığı olan Mısır tarafından kullanılan anason, devamında Roma’da da kullanılmaya ve yetiştirilmeye başlanmıştır. Antik dönemlerde Çin’deki doktorlarca da bilinmekte anason, gaz giderici bir bitki olarak kullanılmıştır. Anason, ilk keşfiyle kullanılmaya başlanmasından beri çeşitli alkollü içkilerin üretiminde de yer almaktadır.

                Bitkisel tedavi uygulamaları için kullanılan şifalı bitkiler arasında da yer alan anasonun, çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. Anasonun faydaları noktasında pek çok şeyden bahsedilebilir. Özellikle tohumlarının kurutulup kaynatılması suretiyle elde edilebilen anason çayı birçok sağlık sorunu için tedavi edici bir etki göstermektedir.

Anasonun Faydaları
·         Midenin rahatlamasına yardımcı olur, bunun yanında iştah açar,
·         Emzirme dönemindeki annelerin sütünü arttırır,
·         İçeni sakinleştirerek sinirlerinin yatışmasına yardımcı olur,
·         Sinüzit ve bronşit rahatsızlıklarına karşı iyi gelir,
·         Hazımsızlık sorununun çözümüne katkı sağlar,
·         Mide şişkinliğini ve bağırsak gazlarından kaynaklı sorunları giderir,
·         Soğuk alma halinde iyileşme sürecini hızlandırır,
·         Yağlı nitelikteki ciltlerden toksin atımını kolaylaştırır,
·         Astım rahatsızlıklarını bertaraf etmeye yardımcı olur,
·         Anasondan elde edilen merhem ve yağ; bit ve uyuz tedavilerine faydalıdır,
·         Nefes darlığı problemlerinin çözümünde rol oynar,
·         Adet dönemlerinin düzenlenmesine katkı sağlar. (Ancak bu dönemde kullanılmaz.)

                Anason çayının elde edilmesinde kullanılacak olan tohumların saklanmasının da önemli olduğunu söylemeliyiz. Serin ve kuru ortamlarda saklanmaları suretiyle, ışıktan da korunmaları gerekmektedir. Ezilmeleri halinde, kokularını çok seri bir şekilde yitirirler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder