15 Temmuz 2013

Adam otu (Mandrago)

adam otu


                Adam otu latince ismi Mandrago Officinarum'dur. Halk arasında adem otu, abdüsselam otu ve insan otu olarak da bilinmektedir. Adam otu, elmaya benzer meyveleri olan, yaprakları yeşildir. Kökleri tek ya da 3 parçalı olabilir. Adamotu, yurdumuzda Güney Anadolu ve Ege'de tarlalarda, boş alanlarda yetişmektedir. Adam otunun zehrinden eski tarihlerde Mısırlılar'da ayinlerde kullanılmış ve meyvelerine de Tutankamon'un mezarında rastlanmıştır. İngiltere de ise bu otun şans getirdiğine inanılıyordu. Ortaçağ Avrupasında büyücüler bu bitkiden kullanırlardı.       
                Adam otunun kökü insana benzer. Bu kökler sonbahar mevsiminde topraktan çıkarılır ve güneş altında kurutulur. Kuruyan köklerden toz elde edilir. Elde edilen toz suya karıştırılarak tüketilir ya da merhem kıvamına getirilerek kullanılır.
                Adam otu özellikleri içeriğinde bulunan atropin, skopolamin ve hyoscyamin adlarında alkaloidler içermesidir.
Adam otu faydaları
  • Cinsel gücü arttırır,
  • Yorgunluğu giderir,
  • Ağrı kesici özelliği vardır,
  • Uyuşturucu etkisi bulunur,
  • Spazm çözücüdür,
  • İshal yapar.


                Adam otu tozu günde üç defa yarım çay kaşığı şeklinde tüketilmelidir. Ayrıca taze yaprakları ezilerek elde edilen su balmumuna katılarak merhem elde edilir. Bu merhem egzama rahatsızlığına çok iyi gelmektedir. Adamotu, çok tesirli bir bitkidir. En büyük ağrıları bile keser. Özellikle stresi dindirir. Adam otu çayı vücuda enerji vererek, uyuşukluk hissini gidermektedir.
                Şifalı bitkiler arasındaki adam otu zehirli bir bitkidir bu nedenle de kullanımına son derece dikkat edilmelidir. Adam otu bir uzman eşliğinde kullanılmalıdır aksi halde kişiyi zehirler. Kullanan kişide ağız kuruluğu, nefes almada zorluk, uyuma isteği, ellerde ve yüzde kızarıklık ve halüsinasyon görülmeye başlandıysa bunlar zehirlenme belirtileridir. Bu andan itibaren kişi muhakkak sağlık yardımı almalıdır.
                Adam otu bilinçsizce kullanılmamalıdır. Özellikle belirtilen kürler ve hazırlanma şekilleri bir uzman denetimi altında gerçekleştirilmelidir. Bunun yanı sıra doğru kullanıldığında çok faydalıdır. Çok etkili bir ağrı kesici ve enerji takviyesidir. İshal yapıcı özelliği olduğundan fazla kullanılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder