17 Temmuz 2013

Andız Otu (İnula Crithmoides)

andız otu inula crithmoides


        Andız otu, Asya ve Avrupa iklimine has bir bitkidir. Sarı çiçekleri vardır ve boyu 180 santimetreye kadar ulaşabilmektedir. Andız otu kökü ve toprak altında kalan kısmı tıbbi amaçlı kullanılmaktadır.
        Andız otu bileşenleri; helenalin, uçucu yağlar ve polienlerdir. Andız otunun içerisinde bulunan seskiterpen ve alantolakton alkaloidleri mantar öldürücü ve anti bakteriyel özelliğe sahiptir. Ayrıca bitkide bulunan antihelmintik etkileri parazitlerin ve bağırsak kurtlarının yok olmasını sağlamaktadır. Bitkiden sağlanan alantolakton, Avrupa ülkelerinde antihelmintik özelliğinden faydalanılmaktadır. İçeriği itibariyle tümörlerin yayılmasında ve büyümesinde engelleyici faktörleri bulunmaktadır. Ayrıca kanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar. Esansiyel yağları sayesinde balgam söktürücü özelliği de bulunmaktadır.
        Andız otu faydaları
·         Balgam sökücüdür,
·         Solunum yolları rahatsızlıklarında terletici etkisiyle rahatlık verir,
·         Sindirim sistemindeki parazitlerin düşmesini sağlar,
·         Mide kanserinin tedavisinde faydalıdır,
·         Mide salgılarını düzenler,
·         İdrar sökücüdür,
·         Mide bulantısına iyi gelir,
·         Lapası cilt yaraları ve enfeksiyonlarını giderir.

        Andız otu tıbbi amaçlı kullanımın yanı sıra kozmetikte de hoş kokusundan faydalanılmaktadır. Aynı zamanda aromasından yiyecekler de ve içecekler de kullanılır. Şifalı bitkiler arasında andız otu kökünden günde en fazla 4 gram tüketilmesi önerilmektedir. Bitkisel tedavi için andız otu kökünden çay elde edilerek de faydalanılabilir. 150 ml kaynar suya 3 gram andız otu kökü konularak 15 dakika demlemeye bırakılır. Bu çay günde en fazla üç defa tüketilmelidir. Andız otu özütü hazırlamak için bir cam şişenin üçte biri kadar alkol ve yine üçte biri kadar andız otu kökü konur. Bu karışım bekletildikten sonra günde 3 yemek kaşığı kadar tüketilir.
        Andız otu içerisinde bulunan alantolaktonlar bağırsak parazitlerini düşürdüğünden bitkisel kapsüller de bu amaç doğrultusunda kullanılabilir. Bir kür halinde kullanılması gereken bitkisel tabletlerden 300 mg'lık günde bir defa olmak üzere beş gün kullanılır ve on gün ara verilerek tekrar beş gün kullanılmalıdır. Andız otu belirtilen miktarlardan fazla kullanıldığında bulantı, kusma ve ileri seviye de felç yaşanabilir. Güvenilirliği açısından hamilelerde kullanılması uygun değildir. Çok nadir görülse de alerjik reaksiyonlar yaşanabilir. Özellikle çuha çiçeği, krizantem ve papatya bitkileriyle etkileşimde bulunduğundan bu bitkilerle beraber kullanılması sakıncalıdır. Andız otu antidepresan ilaçlarıyla birlikte kullanıldığında bu ilaçların yan etkilerinin artmasına neden olabilir. Tansiyon ve kan şekeri seviyelerini etkileyebileceğinden bu rahatsızlıkları yaşayan kişilerin uzmanların kontrolü altında kullanılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder