13 Temmuz 2013

Acı Bakla (Lupinus)

acı bakla


                Acı bakla, yahudi baklası, romen bezelyesi, temriye, şam baklası, gavur baklası, kurt baklası, danik ve delice bakla olarak da bilinmektedir. 120 santimetreye kadar uzayabilen bu bitki ülkemizde öncelikle Akdeniz bölgesinde daha sonra Konya, Antalya ve Bursa illerinde yetişmekte olan otsu bir bitki türüdür. Tanelerinin acı olması nedeniyle adı da acı bakladır. Acı bakla, tüylü, yaprakları parçalı, uzun sağlı ve çiçekleri salkımlıdır. Çiçeklerinin rengi mavi ve beyazdır. Ülkemizde bu bitkinin üç türü yetişmektedir. Genelde süs bitkisi olarak yetiştirilir, fakat faydaları çoktur. Acı bakla özellikleri arasında idrar söktürücü etkisinin olması önemlidir.
                Acı bakla faydaları
  • İdrar söktürücüdür,
  • Bağırsak ve dalak yollarını açar,
  • Bağırsak kurtlarını düşürür,
  • Vücutta biriken fazla tuzun atılmasında faydalıdır,
  • Böbrek yollarını temizler,
  • İdrar yollarını temizler,
  • Albümin miktarının düşmesinde faydalıdır,
  • Romatizma ağrılarına faydalıdır,
  • Siyatik ve lumbago ağrılarına iyi gelir,
  • Basura iyi gelir,
  • Vücut lekelerinin giderilmesinde kullanılır,
  • Acı bakla suyu sirke ve bal ile karıştırıldığında mide bulantısını giderir,
  • Kanı temizler, vücuda kuvvet verir,
  • Nefes darlığına faydalıdır,
  • Zehirsiz türü kan şekerini düşürür,
  • Fazla yenildiğinde meniyi arttırıcı özelliği vardır,
  • Gözlerin daha iyi görmesini sağlar,
  • Adet kanamalarını arttırır

                Bitkisel tedavi için acı bakla tohumları yendiği takdirde vücut yaralarının hızla iyileşmesi sağlanır. Ayrıca sıcak suda sirke ve bal karışımı yapılarak yarım çay bardağı içildiği takdirde de balgam sökücü özelliğinden faydalanılmış olunur. Acı bakla tohumlarından un elde edilebilir. Bu un kanser yaralarına, cilt lekelerine ve iltihaplı yaraların iyileşmesine faydalı olmaktadır. Şifalı bitkiler arasında acı bakla unu yine bal ve sirke ile karıştırılarak şurup haline getirildiği takdirde bu şurup günde iki öğün içilirse bağırsak solucanlarının düşürülmesine fayda sağlar.

                Acı bakla taneleri sirke ve bal ile kaynatılarak elde edilen suyu kullanılır. Ayrıca acı bakla unundan elde edilen lapalar vücut yaralarının iyileşmesinde kullanılmaktadır. Acı bakla tohumları kavrulur ve dövülür. Bu toz yemekler arasında kullanılabilir. Alkaloit taşıyan türlerini bu şekilde tüketilmemelidir. Acı bakla tohumları kaynatılmış suda bekletilerek bu su dahili olarak kullanılır. Acı bakla bileşenlerinde bulunabilecek olan zehri yok etmek için kaynar suda tohumlar bekletilir. Kabukları gevşeyen tohumlar soyulur ve bu şekilde tüketilebilir. Acı baklayı fazla tüketmek kişide baş ağrısına neden olurken mesaneye zarar verebilmektedir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder