03 Temmuz 2013

At Kestanesi (Aesculus )

at kestanesi


At kestanesi, damar büzücü ve iyileştirici özelliğe sahip harika bir bitkidir. Özellikle günümüzde kozmetik sektöründe kırışıklık giderici losyon ve krem türevlerinde kullanılmaktadır. Yurtdışı sağlık kurumlarınca da onaylanan bir bitkidir.

                At kestanesinin faydaları
  • Yüzdeki geniş gözeneklerin kapatılmasını sağlar,
  • Kılcal damarların cilt üzerinden görülmesini engeller,
  • Damar büzücü etkisi vardır,
  • Saç dökülmesine iyi gelir,
  • Romatizma ağrılarını ve kas ağrılarını giderir,
  • Güneş lekelerini giderir,
  • Bayanların göğüslerinin toparlanmasını sağlar,
  • Hemoroid tedavisinde kullanılmaktadır,
  • Gevşemiş olan boyun ve gıdı derisini sıkılaştırıcı özelliğe sahiptir,
  • Varis tedavisinde etkilidir ve varis ağrılarını gidermektedir,
  • Bu bitki ciltte botox etkisi yaratmaktadır,
  • At kestanesi içerisinde yer alan aescin maddesi kılcal damar kanamasını durduran bir enzimdir. Varis çorapları kadar etkilidir denebilir.

                At kestanesi çayı ağacın kurutulmuş yapraklarından yapılmaktadır. Bu çay uyku problemi yaşayanlar için faydalıdır. Ayrıca bu çayın ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır. At kestanesi ham meyveleri kesinlikle işlenmemiş şekilde kullanılmamalıdır. Çünkü bu ürünün içinde zehirli bir madde bulunmaktadır ve kullanım şekline dikkat edilmediği takdirde ağır zehirlenmelere neden olabilmektedir. At kestanesi yağı elde etmek için öncelikle olgunlaşan tohumlardan oluşan meyveleri toplanır ve kabuklarından ayrılır. Daha sora bir cam kavanozun yarısı at kestanesiyle doldurulurken diğer kısmı ise saf sızma zeytin yağı ile tamamlanır. Bu karışım özellikle yaz aylarında yapılmalıdır. Çünkü yaklaşık 45 gün boyunca bu kavanoz güneşin altında bekletilir ve her gece tam özümsenmesi için çalkalanır. Bu sürenin sonunda süzülür ve elde edilen yağ cam bir kavanoz ya da şişede serin yerde saklanır. Bitkisel tedavi için at kestanesi yağı kılcal damar çatlaklarına, göz etrafındaki kırışıklıkların tedavisinde ve boyun bölgesinin sıkılaştırılması için bir kaç damla sürülerek masaj yapılır. Şifalı bitkiler arasında yer alan at kestanesi sürekli olarak deri çatlaklarında ve varislerde kullanıldığı sürece çatlakların yeniden düzelmesine ve varislerin daralmasını sağlar. Bunun için bir losyon hazırlamak gerekmektedir. 5 adet at kestanesi öncelikle rendelenir. İki bardak suyun içine rendelenen at kestaneleri ve ayrıca 2 adet at kestanesi ağacının yaprakları da eklenir. Bu karışım 20 dakika kaynatıldıktan sonra soğuması beklenir ve sonra süzülür. Bu losyon vücuttaki ödeme ve eklem ağrılarına son vermektedir.

                At kestanesi zamanla mimiklerden kaynaklanan kırışıklara karşı çok etkili bir bitkidir. Bu nedenle uzun yıllardır kozmetikte kırışıklık giderici ürünlerde yoğun olarak kullanılmaktadır. Ayrıca at kestanesi yapılan klinik çalışmalar neticesinde Kronik Venöz hastalığına çok faydalıdır. Kronik venöz, uzun süre ayakta kalma sonucunda oluşan ödem ve yanma şikayetleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder