30 Temmuz 2013

Ayı Üzümü



                Fundagiller familyasından olan ayı üzümü, kış aylarında yapraklarını dökmez ve dallarında çiçekleri mevcuttur. Kuzey Amerika ve Avrupa kökenli olan bu bitki açık yerlerde ve sarp kayalıklarda yetişmektedir. Genelde uzunluğu 1 ile 2 metre arasındadır ve gövdesi de odunsudur. Gövdesinden birçok dal üstte sık bir öbekleşmeye neden olur. Ayı üzümü meyveleri kırmızı renktedir. Bu bitkinin yapraklarından çay yapılmaktadır.

                Ayı Üzümü Faydaları
·         Ayı üzümü çayı vücuda enerji verir,
·         İshali keser,
·         Ateş düşürür,
·         Mide hazımsızlığını giderir,
·         İdrar yollarını temizler,
·         Prostatın ilerlemesini durdurur,
·         Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.

                Bir litre suya iki avuç ayı üzümü yaprağı konur ve bir süre kaynatılır. Böylece ayı üzümü çayı elde edilir. Bu çay düzenli olarak kullanıldığında prostat rahatsızlığına iyi gelmektedir. Ayrıca böbrek taşlarını düşürür ve idrar yolları iltihabını tedavi eder. Bu bitkinin meyveleri üzüm şeklinde ufak ve grup halinde bir aradadır. Genelde ülkemizde taşlıklarda ya da ormanlarda bolca ve yabani olarak yetişmektedir. Ayı üzümü eski tarihlerden bu yana kullanılan fakat günümüzde pek de bilinmeyen, bitkisel tedavi için kullanılan çok faydalı bir bitkidir. Şifalı bitkiler içinde ayı üzümü enerji verir. Özellikle böbrek ve idrar yolları enfeksiyon tedavisinde yararlı olduğu görülmüştür. Prostat büyümesini engeller. Ayı üzümü bitkisini kurutup daha sonra kullanmak için, körpe yaprakları koparılır ve güneşli, havadar bir yerde kurutulur. Bu yapraklar en az iki yıl muhafaza edilebilmektedir. Ayı üzümünü bu kadar etkili kılan içeriğidir. Hidrokinon ve arbutin bulunan bu iltihabın antiseptik özelliği fazladır. Özellikle 50 yaş ve üzerine erkeklerin günlük tüketmesi gereken bu çay, ileride yaşanabilecek prostat hastalıklarını da engellemektedir. Ayı üzümü içeriğinde bulunan glikosit, idrar da bulunan alkalilerin çok rahat vücuttan atılmasını sağlar.

                Böbrek taşlarının ve kumun dökülmesi için her gün üç bardak ayı üzümü çayı tüketilmelidir. Genel sağlık için günde bir bardak tüketmek yeterli olmaktadır. Ayı üzümü çayı her gün taze olarak tüketilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder