28 Ağustos 2013

Banotu (Hyoscyamus niger)

banotu


                Halk arasında gavur haşhaşı ve konca olarak da bilinen banotu ormanlık yerlerde ve yol kenarlarında yetişen sarı çiçekler açan ve boyu en fazla bir metre kadar büyüyebilen bir bitkidir. Patlicangiller ailesinden Latince adı Hyoscyamus niger olan bu ot tohumları kapsüller içinde oluşur ve yıllık otsu bir bitkidir. Ülkemizde kayalık ve kurak yerlerde yetişir.
               
                Banotunun Faydaları
·         İçeriğinde bulunan maddeler sayesinde kanın temizlenmesine yardımcı olur,
·         İyi bir sakinleştiricidir,
·         Krampları giderir,
·         Uykusuzluk problemini çözer,
·         İshal tedavisinde kullanılır,
·         Astımdan kaynaklanan nefes şikayetlerini giderir,
·         Çocuklarda gece alt ıslatma sıkıntısını giderir,
·         Yaşlılık titremesini tedavi eder,
·         Nefes darlığına iyi gelir,
·         Bağırsak spazmını çözer,
·         İyi bir ağrı kesicidir,
·         Mide rahatsızlıklarına iyi gelir,
·         Sinir sistemini yatıştırır

                Şifalı bitkiler arasında banotu kullanımı özen ister. İçerisinde bulunan alkaloidler nedeniyle fazla kullanıldığında zehirlenmelere neden olabilir. Bu nedenle kullanım miktarına dikkat edilmelidir.

Bitkisel tedavi için banotu kökleri, tohumları ve yaprakları birlikte kullanılmaktadır. Banotu kullanım miktarı aşırıya kaçtığında uyuşukluk yapar. Ayrıca uzman kontrolünde kullanılması önerilmektedir.

Banotu kapsül içerinde bulunan tohumları, yaprakları ve kökleriyle bütünüyle şifalı bir bitkidir. Tohumları olgunlaştığında toplanmalıdır, kökleri ve yaprakları taze olarak kullanılmaz, güneşte kurutulur. Kurutulmuş yaprakları ve kökleri haşlanarak elde edilen su, romatizma ağrılarının dindirilmesinde çok etkilidir.

Bitkisel ürünler arasında banotunun birçok türü bulunurken en şifalı olanları siyah ban otu ve mısır banotudur. Ülkemizde alkoloit sektöründe kullanılmak üzere yetiştirilmektedir. Siyah banotu genelde bu alanda Trakya'da yetiştirilmektedir.

Banotu çok şiddetli ağrıları bile kesecek güçtedir. Ayrıca beyin hastalıkları ve nikrist hastalığına da faydalıdır. Bir bardak kaynar suya 10 gram banotu yaprağı konur ve 10 dakika kaynatılır. Elde edilen bu su ile vücutta ağrıyan yerler ovulduğu takdirde kısa sürede ağrıları keser. Banotu bir doktor gözetiminde kullanılmalıdır, evde bitkisel kullanıma uygun bir bitki değildir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder