08 Ağustos 2013

Arpacık Tedavisi



Arpacık, çok sık karşılaşılan bir göz rahatsızlığı olmasına karşın, tedavisi basit ve bazı istisnalar dışında tehlike yaratmayan bir sorundur. Çok nadir olarak cerrahi müdahale gerektirebilir. İç ve dış olmak üzere iki türlü arpacık vardır. Dış arpacık, göz kapaklarının dışında bulunan ve kirpiklere bağlı olan yağ bezelerinin tıkanıp, bakterilerin içeride kalmasıyla meydana gelir. Bu yağlar gözün yüzeyini korumaya yararlar. İç arpacık ise, göz kapaklarının içinde bulunan yağ bezelerinin tıkanıp bakterilerin içeride kalmasıyla meydana gelirler. Burada ki yağ bezelerinin kirpiklerle herhangi bir bağlantısı yoktur. Genel olarak beden sağlığının kötü olması, bağışıklığın düşük olması ile kuru ciltler, arpacık hastalığına zemin oluştururlar.

Arpacık belirtileri şu şekilde özetlenebilir; Gözde kaşınma hissi, batma hissi, göz kapakları açılıp kapanırken rahatsızlık duyma. Bu belirtiler sadece birkaç gün sürer, sonrasında arpacık kendini belli eder. Küçük bir nokta ile başlayıp şişkin ve kırmızı bir noktaya dönüşür. Dış arpacık göz çevresinde hemen farkedilirken, iç arpacık ancak göz kapağı kaldırıldığında görülebilir. Ayrıca iç arpacık, dış arpacığa göre daha ağrılıdır. Bu bağlamda görüntü olarak dış arpacığın, rahatsızlık anlamında ise iç arpacığın daha kötü olduğu söylenebilir. Arpacık nasıl geçer? Bu sorunun cevabı teşhis zamanına göre değişir. Şöyle ki; erken farkedildiği zaman merhem ve antibiyotikler arpacığı tamamen iyileştirebilir. Buna karşın, arpacıkta püstül oluştuktan sonra farkedilen durumlarda ancak iltihap boşaltılıp temizlenerek tedavi gerçekleştirilebilir.

Arpacık bitkisel tedavi yöntemlerinde ise yaygın olarak kullanılan bitki sarımsaktır. Kullanım şekli ise şöyledir; Bir diş sarımsak bıçağın arka tarafıyla ezilir ve kabuğundan ayırılır. Bıçağın keskin tarafına temas etmeden, elle bölünür ve arpacığın üzerinde bekletilir. Bu yöntemi kullanacak olan hastalara bir ufak hatırlatma yapmak gerekir. Sarımsağı temas ettirdikten sonra gözlerinizde yanma ile beraber bir acı hissedebilirsiniz.

Arpacık için önerilen farklı şifalı bitkiler de mevcuttur. Keten tohumu, yaban mersini bunlara örnek verilebilir. Ancak bitkisel tedavi yöntemlerinden sarımsağı kullanmanız yararınıza olacaktır. Zaten sarımsağın genel olarak iltihap kurutucu özelliği herkes tarafından bilinmektedir. Doğal antibiyotik dediğimiz sarımsak, iltihap konusunda kesinlikle vazgeçilmez konumdadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder