08 Temmuz 2013

At Kuyruğu Faydaları



at kuyruğu otu
 
At Kuyruğu (Equisetum)

                At kuyruğu dünyanın her yerinde yetişen bir bitkidir. Öyle ki Meksika'dan Türkiye'ye, Çin'e kadar dünyanın pek çok bölgesinde doğal ortamlarda yetişmekte, yetiştiricilikte kullanılmaktadır. At kuyruğu bitkisinin bir adına da “yaşayan fosil” denilir. Ömrünün uzunluğu ve tarihin eski dönemlerinde rastlanan tür kalıntıları bu bitkiye bu adın verilme nedenidir. Tarih boyunca bitkisel tedavi yöntemlerinde kullanılan bitkinin yararı binlerce kez ispatlanmıştır. At kuyruğu daha çok nemli bölgelerde yetişir. Bataklık ve sulak bölgelerde yetişen bitki yüzlerce yıldır insanlık tarafından kullanılmaktadır.

                Şifalı bitkiler kategorisi sayılırken en başlarda yazılan bitkinin adı daha çok sindirim sistemi sorunları, kanın temizlenmesi, öksürük ve balgam şikayetlerinde dillendirilir. Kullanım biçimleri arasında da çay, gargara ve merhem biçimleri sayılmaktadır. Bu tarz kullanım biçimleri için özel hazırlanmış biçimlerde satışa sunulmaktadır. Bireysel olarak doğal ortamlarında bulunup kullanılması tehlikeli olabilmektedir. Ayrıca uzman tavsiyesi ile kullanımına özen gösterilmelidir. Bu bitkiyle ilgili çalışmalarda Türkiye'de en fazla adını duyuran uzman İbrahim Gökçek'tir.

                At kuyruğu bitkisinin en sık kullanım biçimleri arasında sayılan çayın hazırlanması diğer bitki çaylarından çok farklı değildir. At kuyruğu çayı ince kıyılmış parçaların suyla kaynatılması ve süzülerek servis edilmesinden ibarettir. Yarım tatlı kaşığı bitki bir bardak suda kaynatılır. Bu ölçek daha fazla demlemeler için kullanılabilir. Bu bitkinin tedavi edeceği hastalıklarda günde en az iki defa kullanım önerilmektedir. En fazla kullanım ise dört bardak olmalıdır.

                At kuyruğu çayı haricinde bitkinin gargara yapılan hali de bulunmaktadır. Bunun için bitkinin kaynatılmış halinden elde edilen suyun gargarası kullanılmalıdır. Ayrıca bu suyun vücuda sürülmesi de pek çok hastalığa iyi gelmektedir. At kuyruğu bitkisinin faydaları kısaca şu şekilde sıralanabilir.

At Kuyruğu Faydaları

·         Sindirim sistemini düzenleyici etki yapar. Bağırsak ve midede yaşanacak sorunlar için çay biçiminde tüketilebilir.

·         Bitkinin kurutulmuş halinin çay olarak tüketilmesi öksürük şikayetinin süreklileşmiş haline üretilebilecek en iyi çözümler arasındadır.

·      Böbrek taşı ve böbrek kumu sorunları için bitkiden elde edilen çay kullanılabilir. Bu formül ağrıları yok edecek ve taşın düşürülmesini ağlayacaktır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder