18 Temmuz 2013

Adaçayının Faydaları

adaçayının faydaları

Adaçayı (Salvia)

Adaçayı, ballıbabagiller ailesinden gelmektedir. Kimi yerlerde dişotu, meryemiye gibi isimlerine de rastlanır. Genelde otsu olmakla birlikte, odunsu türleri de mevcuttur. Bitkinin boyu genellikle 50 cm civarında olmakla beraber, mavi, beyaz, yeşil ve mor tonlarındaki çiçekleri yaz aylarında açmaktadır. Ilıman iklimi seven adaçayı, uygun ortamlarda boy ortalamasının üzerine çıkarak 80 90 cm seviyelerine erişebilir, hatta minyatür ağaçsı olarak nitelendirilebilecek ebatlara dahi ulaşabilir.

Adaçayı, birçok türe sahiptir. Anadolu genelinde seksene yakın türden söz edilir ki bu istatistik, Anadolu’nun şifalı bitkiler kültüründe önemli bir rol oynamasında büyük etkendir. Türlerinden en çok bilinen arasında Fransız Çayı ve Yunanistan Çayı isimli olanlar yer alır. Bu ikisinin genellikle yeşilden yoksun, sadece beyaz, mavi ve mor tonlarda çiçekleri olur. Anadolu’da yetiştiriciliği de yapılan adaçayı, özellikle Akdeniz Bölgesi’nde doğada kendiliğinden yetişmiş halde sıkça görülebilir.

Bitkisel tedavi kaynakları arasında sık rastlanan adaçayı, bu özelliğinin yanı sıra görselliğiyle de dikkat çeken bir bitkidir. Bahçe bezemelerinde göze hoş gelmesinin yanında vazoya uygun yapısıyla da süsleme konusunda tercih sebebidir. Çeşitli adaçayı özellikleri bu şekilde olmakla beraber, bitkinin çok sayıda faydası da mevcuttur.
Adaçayı faydaları bakımından pek çok sağlık problemine şifa kaynağıdır. Bunun doğal sonucu olarak pek çok aktarın vazgeçilmez ürünleri arasında yer alır.

Adaçayının Faydaları
·         Boğaz ve bademcik iltihaplanmalarına karşı etkisi,
·         Midedeki hazımsızlık probleminin giderilmesine katkısı,
·         Diş minelerini kuvvetlendirmesi ve dişleri beyazlatması,
·         Hafıza problemlerinin giderilmesinde yardımcı oluşu,
·         Kanı temizleyerek vücuttan toksinlerin atılmasına etkisi,
·         Grip esnasında oluşan kas ağrılarını hafifletişi,  
·         Taş düşürme dönemlerinde böbrekleri destekleyici etkisi,
·         Kalp krizi riskinin azaltılmasında olumlu rolü,
·         Düzensiz uyku probleminin giderilmesine yardımcı oluşunu ilk akla gelenler olarak sayabiliriz.

Tüm bunların yanında, adaçayı yağı da gayet etkili bir ilaçtır. Özellikle bebeklerin gaz problemlerine, bayanların adet dönemlerinin düzene girmesine ve hormon düzensizliklerinin tedavisinde faydalı olduğu sıklıkla görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder