24 Temmuz 2013

Koah Hastalığı


                Koah, sinsi bir hastalıktır ve ülkemizde en fazla ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Türkiye'de üç milyondan fazla kişi aslında Koah hastası fakat bu hastalardan onda dokuzu hasta olduklarının farkında değillerdir. Koah iki hastalığın birleşiminden oluşur. Biri anfizem diğeri de kronik bronşittir. Koah açılımı, kronik obstrüktif akciğer hastalığıdır.

                Kronik bronşit hastalığı genelde en az iki yıl tekrarlayan ve birkaç ay boyunca balgamlı öksürük ile başlayıp ilerleyen bir hastalıkken anfizem ise hava keseciklerinde görülen tahribattır. Bunun sonucunda kana yeterince oksijen taşınamaz ve akciğerler fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Genel olarak dünyada koah en çok ölüm nedenleri listesinde dördüncü sıradadır. Koah hastalığı kişinin kaliteli yaşamasına ve çalışmasına engel olan ve zamanla da günlük yaşamın gerekliliklerini yerine getirememesine neden olur.
               
                Koah belirtileri
·         Sabahları balgam çıkartma,
·         Öksürük,
·         Hareket kabiliyetini kısıtlayan nefes darlığı.

                Her sigara içen ve öksürük şikayetleri olan koah hastası olmayabilir ama balgamlı öksürük sıkıntıları normal belirtiler değildir. Koah hastalığında erken tanı çok önemlidir. Koah hastalığı olan kişilerde muhakkak sigara tüketiminin durdurulması gerekmektedir.

                Koah nedenleri
·         Sigara kullanımı,
·         Maden işçiliği,
·         Fırın işçiliği,
·         Tahıl işçiliği.

                Koah toplumumuzda çok fazla bilinmeyen bir hastalıktır. Bu nedenle bu hastalığın olduğu kişiler maalesef hastalıktan bihaber oldukları içinde gerekli tedavi yoluna gitmemekte hastalık ileri seviyeye geldiğinde yaşanan belirtiler sonucunda bir uzmana başvurulmaktadır. Bu aşamada da maalesef erkan tanının çok önemli olduğu bu hastalıkta gecikilmiş olunmaktadır. Sigara yüksek bağımlılık yapan bir maddedir. Bu maddenin bağımlılığının ortadan kaldırılması için sigara bırakma poliklinikleri yetkili kurumlardır. Tedavisi olan bu bağımlılığı ilaç tedavisi kullanılarak ortadan kaldırmak mümkündür.

                Koah için bitkisel destek için özellikle siyah üzüm çekirdek ekstresi ve Çörek otu ekstresi bitkisel tedavi için çok faydalıdır. Bu şifalıbitkiler aynı zamanda vücutta oluşan tahribatın giderilmesi için çok faydalıdır. Özellikle akciğer dokularının yeniden yapılandırılmasında faydalı olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder