27 Temmuz 2013

Ateş Dikeni (Pyracantha)

ateş dikeni

                Ateş dikeni, adından da belirli olduğu gibi dikenlidir. Özellikle beyaz ve küçük çiçekler açar. Ateş dikeni Gülgillerdendir ve boyu 3 ile 5 metre arasında uzayabilmektedir. Genelde parkları güzelleştirmek amacıyla yetiştirilmektedir. Ateş dikeni meyveleri kırmızı renktedir. Bu bitkinin ana vatanı Asya ülkeleridir. Killi toprağı sever ve nemli ortamlarda yetişir.

                Ateş dikeni çiçekleri pek hoş bir kokuya sahip değildir. Yaz sonlarında öbek şeklinde meyveleri yetişir. Bu meyveler olgunlaştığında yenilir. Meyvelerinden reçel yapılır. Ateş dikeninde oksijen siyanürü denilen bir madde bulunur. Bu madde nefes darlığına çok iyi gelmektedir fakat fazla tüketildiğinde zehirleyebilmektedir. Avrupa'da ateş dikeni meyvelerinden kalp fonksiyonu ve ritim bozuklukları rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılması ateş dikeni özellikleri arasında yer almaktadır.

                Ateş Dikeni Faydaları
  • Solunum yollarını açar,
  • Hipertansiyona faydalıdır,
  • Boğaz iltihabı ve enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde yardımcı niteliktedir,
  • Kalp sağlığı açısından faydalıdır,
  • Cilde faydalıdır, cildin nem dengesini kurmasını sağlar,
  • İlaç yapımında kullanılır.

                Bilindiği üzere Uzak Doğu geleneksel tedavilerinde şifalı bitkiler yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. Ateş dikeni özellikle yeni bilimsel araştırmalara konu olan bir bitkidir. Ateş dikeni Gülgiller familyasındandır, fakat sadece yaprak yapısı bu aileye benzerlik göstermektedir. Ateş dikeni çalı grubu bitkilerindendir. Bu nedenle özen göstermeye gerek duymadan yetiştirilebilir. Ateş dikeni ülkemizde çok yaygın kullanılan bir bitki değildir. Fakat bitkisel tedavi uygulamalarında faydasının yüksek olduğu görülmektedir.

                Ateş dikeni meyvelerinden ve yapraklarından elde edilen çay tüketilerek faydalanılır. Yaprakları ve meyveleri öncelikle kurutulur. Daha sonra bir litre kadar suda bir avuç miktarı kadar kuru bitkiden atılarak 10 dakika kadar kaynatılır. Böylece çay elde edilir. Bu çaydan 3 fincan tüketmek genel kalp sağlığı ve tansiyonun dengelenmesi açısından çok faydalıdır. Son zamanların en çok araştırma konusu olan ateş dikeni, kalp tedavisinde kullanılırken bir yandan da bu bitkiden çeşitli ilaçlar elde edilmektedir. Özellikle kalp ilaçları üretiminde bu bitkiden yararlanılmaktadır.

                Ateş dikeni meyveleri mevsiminde taze olarak da tüketilmesi de alternatif tedavi açısından aynı etkiyi göstermektedir. Fakat kurutulup saklanması bitkinin temini açısından kolaylık sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder